Türker: Yozgat tarımında dengeler değişiyor
Yozgat TKDK İl Koordinatörü Selim Türker, Sarıkaya ilçesinin en çok projesi olan ve ilçeler arasından en fazla hibe alan ilçe olduğunu söyledi. Türker, Sarıkaya’da şuana kadar yatırım değeri 79,8 Milyon TL olan 64 projeye 42,2 Milyon TL hibe desteği aldığını ifade etti.
Yozgat TKDK İl Koordinatörü Selim Türker, Sarıkaya ilçesinin en çok projesi olan ve ilçeler arasından en fazla hibe alan ilçe olduğunu söyledi. Türker, Sarıkaya’da şuana kadar yatırım değeri 79,8 Milyon TL olan 64 projeye 42,2 Milyon TL hibe desteği aldığını ifade etti.
Sarıkaya’nın en fazla modern hayvan işletmesi olan ilçe olduğunu vurgulayan TKDK İl Koordinatörü Selim Türker, “Bizim teklifimiz ve isteğimizle Sarıkaya’daki süt üretim tesisleri bir araya gelerek Sınırlı Sorumlu Ilısu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni 2020 yılının başında kurmuşlardır. Sarıkaya’da Ilısu Kalkınma Kooperatifinin kurulmasının birçok yararını sayabiliriz. Öncelikle işletme sahiplerimiz bir araya gelmiş güçlerini birleştirmiş ve çiftliklerinde üretilen sütü, ulusal süt konsey fiyatının bile üzerinde 3 TL + yüzde 10 Prim + KDV olacak şekilde pazarlama imkanına kavuşmuşlardır. Firma ile yapılan anlaşmalarında küçük süt üreticisine de bu fiyatın uygulanmasını şart koşmuşlardır. Küçük aile işletmelerimiz de bu sayede sütünü aynı fiyattan satabileceklerdir. Ayrıca firmalardan sattıkları sütün karşılığında yem de almayacaklar ürünlerinin tam ücretini alacaklardır. Kooperatif aracılığı ile büyük bir yem tedarikçisi ile piyasa fiyatlarından daha indirimli yem tedarik anlaşması da yapılmıştır. Şuanda faal olarak bu işlemler devam etmektedir.”dedi.
KOOPERATİFİN DAHA BÜYÜK ÖNEMİ VE YARARI BÖLGE TARIMINA OLMUŞTUR
“Kooperatifin daha büyük ve önemli yararı ise bölge tarımına olmuştur ve gelecekte de olacaktır.”diyen Türker, “ Kooperatif 302 Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Makine Parkları tedbirinden tarafımıza son model 1 adet mısır biçerdöver makinesi ve 1 adet normal biçerdöver için başvuru yapmışlar ve desteklenmeye hak kazanmışlardır. Bu makinalarımız kendinden yürür motorlu olup son teknolojiyi bünyesinde barındırmaktadır. Mısır biçerdöverinin fiyatı 3.259.000-TL, biçerdöverin fiyatı 1.244.000-TL vergisiz fiyatlarıdır. Bilindiği üzere IPARD projelerinde KDV, ÖTV vb. gibi verilerden faydalanıcı muaf tutulmaktadır. Toplam yatırım tutarı 4.503.000 TL olarak gerçekleşmiştir. Sadece bir proje ile Kırsala tek kalemde 4.503.000 TL yatırım yapılmış olup Kooperatife ise 2.359.675 TL tutarında bir ödeme yapılacaktır.
Bölgede kurulan bu kooperatif bir çarpan etkisi oluşturmuştur. Bunu şu örnekle verebiliriz. Kooperatif Sarıkaya ve Boğazlıyan çiftçileri ile mısır ekim sözleşmesi yapmıştır. Çiftçilere tohum ve gübre desteği verecek, ürünler yetiştiğinde ise Kooperatifin kendisine ait Mısır Biçme biçerdöveri ve kamyonu ile çiftçinin tarlasına giderek ürününü alacaktır. Bunun akabinde ise çiftçiye ton başı 270 TL ödeme gerçekleştirecektir. Sarıkaya’da ve Boğazlıyan’da sadece mısır için ekim alanı 6.000 dönümü bulacaktır. Toplamda 50.000 ton mısır silajı üretimi gerçekleşecek, modern hayvancılık işletmelerimiz ihtiyaçlarını karşılayacaklardır. Fazla kalan miktarının ise il dışına pazarlanması planlanmaktadır. Sözleşmeli ürün sadece mısır silajı ile kalmayacak olup yem bitkileri yonca, fiğ, korunga, arpada da büyük çaplı artış olacaktır. Kooperatif bu biçerdöverler ile hem kendi gelir elde edecek hem de çiftçiye destek olacaktır. Kurulan bir Kooperatifin yöreye ne kadar katma değer kattığını ve tarım ürünlerinin nasıl değiştirdiğini buradan görebiliriz. Biz Yozgat ilinde daha çok kooperatifin hayata geçmesini ve devlet desteklerinden yararlanmasını istiyoruz. Kendilerine her türlü yardımı ve rehberliği göstereceğiz. Yeni kurulacak olan kooperatiflerin hayırlı olmasını diliyor ve projelerini bekliyoruz.”ifadelerini kullandı.