Yozgat Belediyesi Şehir Tiyatroları, kentin kültür ve sanat hayatına hareket kazandıran çalışmalarını sürdürüyor. 15 Ocak 2025’te faaliyetlerine başlayan Şehir Tiyatroları, Eylül 2026’ya kadar geçen yaklaşık 20 aylık süreçte düzenlediği 43 etkinlikle 7 bin 121 kişiyi tiyatro ve sanatla buluşturdu.
Yetişkin oyunlarından çocuk gösterimlerine, tiyatro eğitimlerinden şehir dışı turnelere kadar farklı alanlarda çalışmalar yürüten Şehir Tiyatroları, kısa sürede Yozgat’ın kültür-sanat hayatında kendine önemli bir yer edindi.
43 ETKİNLİK, BİNLERCE SEYİRCİ
Şehir Tiyatroları tarafından söz konusu dönemde 39 tiyatro gösterimi ve 4 eğitim çalışması olmak üzere toplam 43 etkinlik gerçekleştirildi. Tiyatro gösterimlerini 7 bin 121 kişi izlerken, yetişkin tiyatro kursları ile konservatuvarın çocuk ve yetişkin gruplarında toplam 109 kişi eğitim aldı.
2025 yılında düzenlenen 25 etkinlikte 3 bin 664 kişiye ulaşılırken, 2026 yılının Eylül ayına kadar gerçekleştirilen 18 etkinlikte ise 3 bin 457 kişi tiyatro ve sanat etkinliklerine katıldı.
ÇOCUKLAR DA SAHNEYLE BULUŞTU
Şehir Tiyatrolarının repertuvarında “Defineciler”, “Dilekçe”, “Bir Memleket Hikayesi”, “Motel Dö Muhteşem’de Beklenmedik Bir Misafir”, “Halley Kuyruklu Yıldız: Dünyanın Sonu”, “Kahraman Domates Abur Cubura Karşı” ve “Bir Bozkır Destanı” gibi farklı yaş gruplarına hitap eden eserler yer aldı.
“Halley Kuyruklu Yıldız: Dünyanın Sonu” 11 gösterimle en fazla sahnelenen oyun olurken, çocuklara yönelik hazırlanan “Kahraman Domates Abur Cubura Karşı” 6 gösterimde bin 707 çocuk ve aileye ulaştı.
Yozgat’ın tarihî ve kültürel değerlerini sahneye taşıyan “Bir Bozkır Destanı” ise 8 kez seyirci karşısına çıkarak bin 216 kişi tarafından izlendi.
YOZGAT’IN TİYATROSU SINIRLARI AŞTI
Şehir Tiyatroları, faaliyetlerini yalnızca Yozgat merkezle sınırlı tutmayarak farklı şehirlerde de sahne aldı.
“Bir Memleket Hikayesi”, Ankara Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nde sahnelenerek Ankara’da yaşayan Yozgatlılarla buluşurken, “Halley Kuyruklu Yıldız: Dünyanın Sonu” ise Sinop’un Boyabat ilçesinde kültürel buluşmalar kapsamında izleyici karşısına çıktı.
HEDEF YEREL SANATÇILAR YETİŞTİRMEK
Yozgat Belediye Başkanı Dr. Kazım Arslan, Şehir Tiyatrolarının ulaştığı seyirci sayısının memnuniyet verici olduğunu belirterek, tiyatroyu yalnızca dönemsel bir etkinlik olmaktan çıkarıp şehrin sosyal ve kültürel hayatının kalıcı bir parçası haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Çocukların küçük yaşlarda tiyatroyla tanışmasını, gençlerin sahne sanatlarına yönelmesini ve vatandaşların nitelikli eserlerle buluşmasını önemsediklerini ifade eden Arslan, tiyatro eğitimlerinin de bu hedefin önemli bir parçası olduğunu vurguladı.
Arslan, “Amacımız yalnızca oyun sahnelemek değil, aynı zamanda Yozgat’ın kendi oyuncularını ve sanat insanlarını yetiştirecek kalıcı bir yapı oluşturmaktır. Açtığımız kurslar ve konservatuvar çalışmalarımızla çocuklarımıza, gençlerimize ve yetişkinlerimize sahnenin kapılarını açıyoruz. Yozgat’ın kendi insanıyla, kendi hikâyeleriyle ve kendi sahnesiyle güçlü bir tiyatro geleneği oluşturabileceğine inanıyoruz” dedi.
“KÜLTÜR VE SANAT HAYATINI BÜYÜTECEĞİZ”
Yozgat’ta kültür ve sanatın daha güçlü bir şekilde yaşatılması için çalışmaların devam edeceğini belirten Başkan Arslan, Şehir Tiyatrolarına gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Arslan, 43 etkinlikte 7 bin 121 kişiye ulaşılmasının Yozgat halkının tiyatro ve sanata olan ilgisini ortaya koyduğunu belirterek, yeni oyunlar, çocuk gösterimleri, eğitim programları ve turnelerle faaliyetleri artıracaklarını kaydetti. “Yozgat’ı kültür ve sanatın canlı olduğu bir şehir haline getirmek için çalışıyoruz” diyen Arslan, belediye olarak kültür ve sanat çalışmalarını önümüzdeki dönemde de büyüterek sürdüreceklerini ifade etti.