Yerköy’de 500 Bin dekar alanda hububat ekimi yapılacak
Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta çiftçiler hububat ekim çalışmalarına başladı.
Kuraklık sebebiyle zor bir yıl geçiren Yozgatlı çiftçilerin bir kısmı hububat ekimine başlarken, bir kısmı da tarlalarını ekime hazırlıyor.
Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta çiftçiler hububat ekim çalışmalarına başladı.
Kuraklık sebebiyle zor bir yıl geçiren Yozgatlı çiftçilerin bir kısmı hububat ekimine başlarken, bir kısmı da tarlalarını ekime hazırlıyor.
Mazot, gübre ve tohum gibi girdi maliyetlerinin yüksek olmasından yakınan çiftçiler, ürünlerinin düşük fiyata satılmasından maliyetini kurtaramadıklarını belirtiyor.
Yerköy İlçesine bağlı Orhan Köyü Çiftçilerinden Talip Bozkurt, mazot, gübre ve tohum fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek, geçen yıl kilosunu 2 liraya aldığı sertifikalı buğday tohumuyla ekim yaptığını ve hasat sonrası buğdayını 80 kuruşa sattığını söyledi.
Çiftçilerin girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu vurgulayan Bozkurt, hasat döneminde çiftçilerin ürünlerinin ucuza satıldığını ifade etti. Bozkurt, “Tarlamı genelde sertifikalı tohum kullanarak ekimini yapıyorum. Bu yılda yine ekim için kilosu 2 lira 25 kuruşa sertifikalı tohum aldım. Şimdi tarlalarımı sertifikalı tohumla ekimini yapıyorum. Biz çiftçiler olarak girdi maliyetlerinin düşürülmesini istiyoruz. 2 lira 25 kuruştan tohumluk alıyorum tarlamı bunla ekiyorum hasat döneminde aynı buğdayı kilosu 80 kuruşa zor satıyorum. Gübrenin tonu Bin 300 lira, mazotun litresi 5 liraya yaklaştı. Hal böyle olunca biz çiftçiler emeğimizin karşılığını alamıyoruz. İki buçuk ton buğday satıp bir ton tohum alıyorsun. Sadece gübreye verdiğim para 15-20 bin lirayı buluyor. Mazot, ilaç ve diğer masrafları da içine katınca zarar bile ediyoruz. Üstelik kendi işçiliğimizi hesaplamıyoruz. Örneğin 30 bin liralık buğday satıyorsak bunun 26-27 bin lirası masrafa gidiyor. Ayrıca, mevsim dolayısıyla Güneydoğuda buğdaylar İç Anadolu Bölgesine göre erken hasat oluyor ve ürünlerini yüksek fiyattan satıyor. Bizim buralara geldiğinde ise fiyatlar düşüyor. Devletimiz destek veriyor ancak yeterli olmuyor. Özellikle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın bu konuda biz çiftçilerin emeğimizin karşılığını alabileceğimiz fiyatı ürünlerimize vermesini istiyoruz. ” dedi.
Necati Özer’de benzer ifadeler kullanarak şunları kaydetti: “Son yıllarda mevsimin kurak geçmesinden dolayı özellikle hububat hasat döneminde ürünlerimizde verimde düşüş oldu. Hal böyle olunca verilen fiyatlarında biz çiftçileri tatmin etmemesi çiftçilikle geçimini sağlayan bizleri sıkıntıya soktu. Mazot ve gübre fiyatları her yıl artarken biz buğdayımızı bir önceki yılla aynı fiyattan satmak zorunda kalıyoruz. İnşallah bu yıl devletimiz biz çiftçilerin yüzünü güldürecek şekilde yani emeğimizin karşılığı olan bir fiyattan ürünlerimizi satarız.”diye konuştu.
İL GENELİNDE 3,5 MİLYON DEKAR ALANDA EKİM YAPILACAK
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz’da ilçe genelinde yaklaşık 500 bin dekar alanda ekim yapılacağını belirterek, bölge çiftçisinin Ekime başladığını söyledi. Yılmaz, “ İlçemizde bu yıl yaklaşık 500 bin dekar alanda hububat ekimi yapılacak. İl genelinde ise yaklaşık 3,5 milyon dekar alanda ekim yapılacak. Yerköy çiftçimiz şuanda ekime başlamış durumda ve Kasım ayı içerisinde ekim işleri bitmiş olur. Bu vesile ile çiftçilerimize kazasız belasız ekim işlerini tamamlamalarını diliyorum. İnşallah bol bereketli bir kış sezonu geçiririz ve ürünlerimiz hasat sezonunda kaliteli ve bol verimli olur.”temennisinde bulundu.