Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, son dönemde yeniden gündeme gelen erken seçim tartışmaları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden adaylığı konusunda dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Uçum, mevcut anayasal sistemde hukuki anlamda “erken seçim” kavramının bulunmadığını belirterek, bunun yerine “seçimlerin yenilenmesi” mekanizmasının yer aldığını ifade etti.
Anadolu Ajansı Analiz için kaleme aldığı yazısında seçim sürecine ilişkin görüşlerini paylaşan Uçum, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin beş yıllık sabit sürelerle seçildiğini hatırlattı. Bu nedenle anayasal sistem içerisinde “erken seçim” yerine “seçimlerin yenilenmesi” kavramının bulunduğunu belirten Uçum, bu kararın hem Cumhurbaşkanı hem de TBMM tarafından alınabileceğini ancak bunun istisnai şartlarda mümkün olduğunu söyledi.
“ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI SOMUT BİR GÜNDEM DEĞİL”
Uçum, 2019 ve 2024 yerel seçimlerinin ardından da benzer tartışmaların yaşandığını hatırlatarak, mevcut şartlarda erken seçim beklentilerinin gerçekçi olmadığını savundu. Türkiye’nin siyasi bir kriz ortamında bulunmadığını belirten Uçum, bölgesel gelişmeler, güvenlik meseleleri ve çeşitli stratejik süreçlerin devam ettiği bir dönemde ülkenin erken seçim gündemiyle meşgul edilmesinin doğru olmayacağını ifade etti.
2028 yılına kadar olağanüstü bir durum ortaya çıkmadığı sürece seçimlerin zamanında yapılmasının esas olduğunu vurgulayan Uçum, erken seçim tartışmalarının şu aşamada somut bir gündem oluşturmadığını kaydetti.
“ERDOĞAN’IN ADAYLIĞI İÇİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE GEREK YOK”
Yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden adaylığı konusuna da değinen Uçum, yeni bir anayasa değişikliğine ihtiyaç bulunmadığını ileri sürdü. Mevcut anayasal düzenlemelerin Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesine imkan tanıdığını belirten Uçum, TBMM’nin seçimlerin yenilenmesi kararı alması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “istisnai adaylık” hakkından yararlanarak son kez aday olabileceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deneyimi ve liderlik birikimine vurgu yapan Uçum, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde karşı karşıya olduğu iç ve dış gelişmeler dikkate alındığında Erdoğan’ın bir dönem daha görev yapmasının ülkeye katkı sağlayacağını savundu.
İLK KEZ TARİH VERDİ: 16 NİSAN 2028
Mehmet Uçum’un değerlendirmelerinde en dikkat çeken başlıklardan biri de olası seçim tarihine ilişkin açıklaması oldu. Uçum, TBMM’nin 2028 yılı Şubat ayının ikinci haftasında seçimlerin yenilenmesi yönünde karar alması halinde, yasal takvim çerçevesinde genel seçimlerin 16 Nisan 2028 Pazar günü yapılabileceğini belirtti.
Bu tarihin aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin halk oylamasıyla kabul edildiği 16 Nisan referandumunun yıl dönümüne denk gelmesinin de sembolik bir anlam taşıdığını ifade eden Uçum, bu seçeneğin değerlendirilebileceğini kaydetti.
CUMHUR İTTİFAKI’NIN TUTUMU
Uçum, Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden adaylığı konusunda kararlı bir duruş sergilediğini belirterek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamaları ile AK Parti yöneticilerinin beyanlarının bu yönde bir iradeyi ortaya koyduğunu söyledi. Meclis’te seçimlerin yenilenmesi yönünde güçlü bir eğilim oluşabileceğini ifade eden Uçum, ancak bu konunun 2027 yılının sonlarından önce siyasi gündemin ön sıralarında yer almasının beklenmediğini ifade etti.