İnsan doğduğu andan itibaren sorumlulukları başlayan bir varlıktır.
Yeme içme uyuma emekleme yürüme konuşma ile başlıyor sorumluluklarımız..
Daha sonra eğitim öğretim hayatı başlıyor. Ailenin anne babanın sana yükledikleriyle karşı karşıya kalıyorsun. Onların beklentileri öğrettikleri hayatında temel teşkil ediyor. İnsanoğlunun en çok öğrenme ve hafızasını doldurma yaşı 5/6 yaşıdır.
Ağaç yaşken eğilir atasözü öğrenmenin çok erken yaşlarda olması gerektiğinin önemini ifade eder.
Çocuk yaşta öğrendiğini bir ömür boyu hafızasında taşır insan.
Okul hayatı ile birlikte insanın muhakeme kıyas ölçme değerlendirme eksiltme çoğaltma özgün ve özel kendine has davranışlar yorumlar başlar hayatınızda..
Başınızı kaldırıp baktığınızda etrafınızda olan biten kişiler olaylar durumlar sizi de etkilemeye ve içerisine çekmeye başlar.
İnsani, İslami, ahlaki ve sosyal bilgiler ihtiyaç olmaya başlar hayatınızda.
Artık gençlik başlamış olur illa ki..
Arkadaşlarınız olur olmalıdır. Kız erkek farketmez etrafınızda birileriyle oturup kalkmak konuşmak ilgilenmek durumunda kalırsınız.
Kişisel gelişiminizle birlikte aklı selim kalbi selim zevki selim özellikleriniz ortaya çıkar.Yediğiniz yemekte lezzet giydiğiniz kıyafette renk uyumu ve kombin aramaya her şeyde estetik görsellik aramaya başlarsınız.
Mevsimleri hava durumunu bilmeniz gerekir.
Etrafınızda ki ilişki içerisinde olduğunuz insanlarla maddi ve manevi beklentiler içerisine girersiniz. Kendinizi etrafınıza hatta kendi kendinize ispat etme zarureti hasıl olur. Diploma alıp meslek sahibi olmak askerlik yapmak iş bulmak iş kurmak evlenmek zamanı gelmiştir artık.
Toplum sizi bu arada çok büyük bir dikkatle takip eder.Ne yapacak nasıl yapacak sizin toplumda ki yerinizi bilip bulup yerli yerine oturtmak için..
Buraya kadar yazdıklarımdan diyeceksiniz ki bu kadar can hıraş mücadelenin içinde biz hayatın neresinden keyif alalım zevk alalım mutluluğu yakalayalım diyebilirsiniz.
İşin nirengi noktası da bu zaten..
Hem bunları yaşayacaksınız hem de yaptıklarınızdan iyi mutlu olduğunuz sonucuna varacaksınız.
İlerleyen yaşlarınızda sizler öyle bir hayatın içerisine düşeceksiniz kii! Demeyin gitsin.
Vatan/Millet/Annem/Babam/ kardeşim/Arkadaşım/Eşim/Dostum/çocuklarım/akrabalarım/işim derken sizin hayatınız başkalarının ve ideallerinizin içinde kaybolup gidecek. Siz yine bunları yaparken
Mutluluk pozları ve gülücükler dağıtacaksınız.
Daha ilerleyen yaşlarda ise 50’yi geçtikten sonra daha başka duygular hisler başlayacak aklınızda fikrinizde ve kalbinizde..
Geriye bakarak daha iyi evlat olabilirdim.Daha iyi eş olabilirdim.Daha iyi Anne/Baba olabilirdim.Daha iyi bir işim olabilirdi.Daha çok param olabilirdi gibi..gibi..
Bir filozofun hayat değerlendirmesi beni tam alnımın ortasından vurmuştur.Sizinle de paylaşmayı istiyorum..
Gençler radikal olur muhafaza edecekleri kaybedecekleri geçmişleri yoktur ama onları bekleyen çok önemli kazanacakları bir gelecekleri vardır.
Orta yaşlılar liberal olur zira muhafaza edilecek kadar ve yeterli miktarda birikimleri geçmişleri vardır aynı zamanda onları bekleyen hedefleri ve geleceğini umduğu beklentileri de vardır.
Yaşlılar muhafazakâr olur onların gözü gibi korumaları gereken mükemmel bir birikimleri muhafaza etmeleri gereken bir geçmişleri vardır ama artık onlar için hedef bitmiştir..