enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
44,4802
EURO
51,0173
ALTIN
6.501,57
BIST
12.649,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Hafif Yağmurlu
5°C
Yozgat
5°C
Hafif Yağmurlu
Salı Çok Bulutlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
14°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
12°C
Cuma Yağmurlu
10°C

Eksik ekipmana ceza geliyor

Eksik ekipmana ceza geliyor

Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan düzenlemelerle birlikte araçlarda bulundurulması gereken zorunlu teçhizatlar net bir şekilde belirlendi. Yeni uygulamayla birlikte, gerekli ekipmanları araçlarında bulundurmayan sürücülere para cezası uygulanabilecek.

İçişleri Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan düzenleme kapsamında, araç sahiplerine eksiklerini gidermeleri için belirli süreler tanındı. Bu sürecin ardından yapılacak denetimlerde, mevzuata uygun olmayan araçlar için cezai işlem uygulanacağı bildirildi. Özellikle ses sistemleri ve plaka düzenlemeleri gibi birçok başlıkta da yeni kurallar devreye alındı.

ZORUNLU EKİPMANLAR TEK TEK AÇIKLANDI
Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan cetvele göre otomobil, minibüs, kamyonet, otobüs, kamyon ve çekici gibi araçlarda bulunması gereken ekipmanlar açıklandı. Buna göre; kriko, bijon anahtarı, yedek ampul, pense, tornavida, seyyar lamba veya el feneri, patinaj zinciri, yangın söndürme tüpü ve çekme halatı araçlarda zorunlu hale getirildi. Bu ekipmanların eksiksiz ve kullanıma hazır şekilde bulundurulması gerekiyor.

EKSİK EKİPMANA PARA CEZASI VE CEZA PUANI
2026 yılı trafik idari para cezalarına göre, zorunlu ekipmanları araçta bulundurmayan sürücülere 1.246 TL para cezası kesilecek. Erken ödeme yapılması halinde yüzde 25 indirim uygulanarak ceza 934,5 TL’ye düşebilecek. Ayrıca sürücü belgesine 10 ceza puanı eklenecek. Sürücünün araç sahibi olmaması durumunda ise aynı ceza araç plakasına da uygulanacak.

DENETİMLERDE İNİSİYATİF YETKİSİ
Denetimlerde polis ve jandarma trafik ekipleri, eksiklik tespit edilmesi halinde doğrudan ceza uygulayabileceği gibi, bazı durumlarda sürücüyü uyararak eksikliklerin giderilmesi için süre tanıyabilecek. Ancak bu durum tamamen denetim yapan ekiplerin inisiyatifinde olacak. Yetkililer, sürücülerin cezai yaptırımlarla karşılaşmamaları için araçlarında bulunması gereken teçhizatları kontrol etmeleri ve eksikliklerini en kısa sürede gidermeleri gerektiğini hatırlattı./

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.