enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7456
EURO
36,6561
ALTIN
2.959,26
BIST
9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Az Bulutlu
4°C
Yozgat
4°C
Az Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
5°C
Cuma Az Bulutlu
7°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Açık
9°C

Yerköy’de 5 Bin dekar alanda pancar hasadı yapılacak

Yerköy’de 5 Bin dekar alanda pancar hasadı yapılacak

 

Türkiye’de üretilen şeker pancarının yüzde 9’unu çıkaran Yozgat’ta şeker pancarı hasadı devam ediyor.  Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, bu yıl bölgelerinde yaklaşık 5 bin dekar alanda ekimi yapılan pancarın hasadına başlanıldığını söyledi.

İlde biri özel biri devlet olmak üzere iki şeker fabrikasının bulunması, iklim bakımından üretime elverişli olması ve bir kilogram pancardaki şeker oranının diğer bölgelere göre daha yükse çıkması sebebiyle Yozgat’ta şeker pancarı üretimi artırıyor.

Yerköy bölgesinde çiftçiler, Yozgat Şeker Fabrikasının günlük alım kapasitesinin 5 bin ton olmasından dolayı Yerköy ve Sekili bölgesinde üretilen pancarların Çorum Fabrikasına götürdüklerini sebebinin ise Çorum Şeker Fabrikasının alım kapasitesinin günlük 20 bin ton olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Yerköy ilçesinde pancar ekimi yapan Hacı Osman  Ergül, 70 dekar şekerpancarı ektiğini belirterek, “2016 yılının ilk şekerpancarı hasadına başladık, ilimize ve ülkemize hayırlı olsun. Çiftçilikte en çok emek isteyen ürünlerin başında pancar gelmektedir. Pancar, bir bebek gibi bakım isteyen bir bitkidir. Ektikten sonra, gübresi, çapası, gece gündüz demeden sulanması, tekrar sökülüp temizlenmesi, çok emek istiyor. Masrafı çok yüksek, fiyatlar düşük. İnşallah tüm çiftçilerimiz emeğinin karşılığını alır, kazancı bol ve bereketli olur” dedi.

Hakan Yorulmaz isimli çiftçi de pancar hasadında artık teknoloji devrinin başladığını belirterek, “Pancar hasadı daha önceki yıllarda işçi marifetiyle sökülüp temizleniyordu, şimdi ise teknolojik makine kullanıyoruz. Hem zamandan tasarruf ediyor, hem de maliyeti düşürüyoruz. Teknolojide devlet tarafından verilen teşviklerin çok büyük faydası oldu. 40-50 Bin TL değerindeki bir pancar söküm makinesi 20-25 TL’ye alınabiliyor. Bunun yarıdan fazlasını devletimiz karşılıyor. Teşvikler sayesinde çok sayıda çiftçi de bizim gibi tarım makineleri alarak kullanmaya başladı” dedi.

Doğu ve Güneydoğu’dan gelerek Yozgat’ta çalışan tarım işçileri, Mayıs ayından itibaren Yozgat’ta çalıştıklarını hatırlatarak,  “Önce pancar çapaladık daha sonra mercimek ve nohut biçtik, şimdi de pancar sökümü başladı. Dekarını 75- ile 100 lira arasında söküp ve temizliyoruz. Pancar sökmek çok zor ama ne yapacaksınız, ekmek parası için çalışmak zorundayız.” İfadelerini kullandı.

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, bu yıl bölgelerinde pancar hasadına başlanıldığını belirterek, “Bölgemiz tarım ve hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip. Bu kapsamda bir yandan pancar hasadı yapılırken, diğer yandan pancarın son sulama işlemleri hala devam ediyor. İlçemiz genelinde yaklaşık 5 bin dekar alanda pancar hasadı yapılacak. Dekara ortalama 7 ton pancar çıktığını hesaplayacak olursak, ortalama Yerköy bölgesinden sadece 35 bin ton pancar üretimi yapmış olacağız. Bu vesile ile üreticilerimize kazasız belasız bir hasat geçirmelerini temenni ediyorum.”diye konuştu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.