Ülke genelinde şeker pancarı üretiminin yüzde 9’unu Yozgat karşılıyor
Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat, ülke genelinde üretilen şeker pancarının yüzde 9’luk bölümünü karşılıyor.
Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat, ülke genelinde üretilen şeker pancarının yüzde 9’luk bölümünü karşılıyor. Yozgat’ta şeker pancarı hem bölge çiftçisi hem de güneydoğu illerinden gelen tarım işçilerinin geçim kaynağını oluşturuyor.
İlde en fazla şeker pancarı üretiminin yapıldığı Boğazlıyan, Yerköy, Şefaatli ve Sarıkaya’da şeker pancarı hasadı bazı yerde makine bazı yerde ise tarım işçileri tarafından yapılıyor. Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, il genelinde yaklaşık 170 bin dekar pancar ekimi yapıldığını ve bölgede en fazla Boğazlıyan, Yerköy ve Şefaatli ilçelerinde üretim yapıldığını söyledi.
Başkan Yılmaz, “Bölgemizde şeker pancarı bölge çiftçilerimizin en önemli geçim kaynağıdır. Bu yıl Yozgat genelinde yaklaşık 170 bin dekar pancar hasadının yapılması planlanmaktadır.İlçemizde ise bu rakam 30 bin dekar olduğunu tahmin ediyoruz. Şu an için pancar hasadımız yeni başladı. Bazı çiftçimiz makine ilen söküm yaparken, bazı çiftçilerimiz ise Güneydoğu bölgemizden gelen tarım işçilerine söküm yaptırmaktadır. Pancar veriminin bölge ortalaması ise bir dekardan yaklaşık 5 ile 8 ton arasında değişiyor. Makine ile bir dekar pancar hasadı 140 lira, tarım işçileri söküm ve yüklemesi 150 lira, tarım işçilerinin sadece söküm yapması ise dönüm başı 130 lira olarak yapılmaktadır.”dedi.
Yozgat’ta biri Sorgun diğeri Boğazlıyan olmak üzere iki şeker fabrikasının bulunduğunu hatırlatan Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, “Fabrikaların bölgemizde olması şeker pancarı üretiminin önemini gözler önüne seriyor. Pancar üretimi diğer ürünlere göre zor ve meşakkatli uğraş gerektiriyor. Çiftçimiz pancar ekimini yaptıktan sonra söküm hasadına kadar tarlasından çıkmayarak büyük emek harcıyor. Çapası otunu almas ve devamlı sulaması zor uğraş ve ayrı bir masraf gerektiriyor. Türkiye genelinde şeker fabrikaları, pancardaki kilogramda şeker oranı 16 polar üzerinden fiyat veriyor. Buna göre 16 polar, her bir polar artış yada düşüş 12 kuruş üzerinden hesaplanıyor. Şuan ilçemizde pancarın söküm hasadı devam ediyor. Bazı köylerimizde ise pancara son suyu veriliyor. Bu vesile ile pancar üreticimize hayırlı, bereketli hasatlar diliyoruz.”diye konuştu.
Kenan Ersungur, pancar üreticisi yıllardır çiftçilik yaptığını belirterek, her yıl 100 dekarın üzerinde pancar ekimi yaptığını söyledi. Ersungur, “130 dönüm şeker pancarım var. Pancar en fazla ilgi ve bakım gerektiren bir bitkidir. Çünkü ekimi ve sonrasında yapılan, çapası, otunun alınması, gübresi ve devamlı olarak sulanması çok büyük uğraş ve masraf gerektiriyor. Biz yıllardır bu işle geçimimizi sağlıyoruz. Şuan pancarımıza son suyunu verdik ve bir hafta sonra sökümü yapmayı planlıyoruz. Şuana kadar yaklaşık 80 Bin lira bir masrafımız oldu. Sökümü ve nakliyesi ile yaklaşık 100 Bin lirayı bulur diye tahmin ediyorum. Teknolojik imkanlardan fayadalanarak sökümü birkaç yıldır makine ile yapıyoruz. Bu yılda yine kendi makinemizle söküm yapacağız.”ifadelerini kullandı.