TEMA Vakfından öğrencilere doğa eğitimi
TEMA Vakfı Yozgat İl Temsilcisi Abdullah Abdülkadir Karaduman, tarafından Çözüm Koleji Ortaokulu öğrencilerine yönelik doğa eğitimi verildi.
TEMA Vakfı Yozgat İl Temsilcisi Abdullah Abdülkadir Karaduman, tarafından Çözüm Koleji Ortaokulu öğrencilerine yönelik doğa eğitimi verildi.
Karaduman, Yozgat Çözüm Koleji Ortaokulu’nda öğrencilere doğa eğitimi verdi.
Meşe Palamudu tüplemeyi uygulamalı olarak anlatan TEMA Vakfı Yozgat İl Temsilcisi Abdullah Abdülkadir Karaduman, tüpleme yapılan meşe palamutlarını bahar ayında toprakla buluşturacaklarını söyledi.
Etkinliğe Yozgat Çözüm Ortaokulu’nda görev yapan öğretmenler; Sefa Hilesiz, Beyza Nur Müjdeci, Büşra Karabacak, Rukiye Gülce Ersoy, TEMA Eğitim Gönüllüleri olan Bozok Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3. Sınıf öğrencileri Merve Selcan Akgül ve Merve Özdemir, Bozok Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği 3. Sınıf öğrencisi Elanur Etiz ile Yozgat Çözüm Koleji Ortaokulu 5. Sınıf öğrencileri katıldı.
TEMA İl Temsilcisi Abdullah Abdülkadir Karaduman öğrencilere iklim değişikliği ile ilgili bilgi aktararak hava durumu, iklim ve iklim değişikliği konularına değindi. İnteraktif geçen seminerden sonra Karaduman, meşe ağacı ve meşe palamudu tüplemesi hakkında bilgi vererek meşe palamudu tüplemesini uygulamalı olarak göstererek meşe palamudu tüplerine nasıl bakılacağı konusunda öğrencilere bilgi verdi.
Daha sonra öğrenciler TEMA Eğitim Gönüllüleri Merve Selcan, Merve ve Elanur liderliğinde kendi meşe palamutlarını tüplediler.
Son dönemlerde her geçen gün önemi daha da artan iklim değişikliğine vurgu yapan Karaduman “İklim değişikliği maalesef hayatımızı olumsuz etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü iklim değişikliğinin 21. Yy da en büyük sağlık tehdidi olabileceğini açıkladı. Amazon ormanları alarm veriyor. 1 yılda 17,2 milyon insan iklim değişikliği yüzünden göç etti. İklim değişikliği kuşların göç takvimini değiştirdi. Yaban arılarının neslini ise tehdit ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre rekor sıcaklık değerleri kaydedildi. Önümüzdeki yıllarda Dünya da ve Türkiye’de ne olacağını tam olarak bilmiyoruz. Müsilaj örneğinde olduğu gibi şuanda aklımıza gelmeyen birçok şeyle karşı karşıya kalabiliriz” dedi.
Önümüzdeki 20 yılın kritik öneme sahip olduğuna değinen Karaduman ‘Bizleri bekleyen en önemli sorun susuzluktur. Türkiye su bakımından zengin bir ülke değil, su stresi çeken bir ülke. Sürekli artan nüfusun yanında kaynaklarımızın azalması nedeniyle ileride su fakiri bir ülke olabileceğimizle ilgili tahminler var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’da iklim değişikliğini ‘Milli Güvenlik Meselesi’ olarak görüyor” diye konuştu. İklim değişikliği nedeniyle 31.000 canlının hayatı tehlike altında olduğunu vurgulayan Karaduman ‘Günlük faaliyetlerimiz; suyun tükenmesi ve kirlenmesi, hava kirliliği, toprağın erozyonla yok olması, toprak kirliliği orman ve göllerin yok olması, burada yaşayan canlıların zarar görmesi gibi pek çok olumsuz etkiye sebep oluyor. Günlük hayattaki tercihlerimizin tüketimlerimizin doğaya etkisi olduğunu unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.