Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yozgat Milletvekili İbrahim Ethem Sedef, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile ilgili bazı düzenlemeleri içeren Kanun Teklifi üzerine Milliyetçi Hareket Partisi adına söz aldı. Sedef, konuşmasında önemli ekonomik ve bilimsel gelişmelere vurgu yaptı.
Milletvekili Ethem Sedef, görüşülen düzenlemenin, Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararları sonrasında oluşacak hukuki boşlukların giderilmesini amaçladığını belirtti. Sedef, Başta Ticarette Tağşişin Men’i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun olmak üzere, ürün dışı zorunlu standartlara aykırı hareket edenler hakkında uygulanacak idari yaptırımların düzenlendiğini ifade ederek, TÜBİTAK tarafından öğrencilere ve araştırmacılara sağlanan burslar ile KOSGEB’in bütçe gelirlerine ilişkin düzenlemeler ve KOBİ’lerin desteklenmesine yönelik yeni maddelerin eklendiğine değindi.
TİCARETTE TAĞŞİŞİN ÖNLENMESİ VE İHRACATIN KORUNMASI
Konuşmasında, ticarette tağşişin önlenmesinin önemine dikkat çeken Sedef, tağşişin yalnızca tüketici haklarını ihlal etmediğini, aynı zamanda ülkenin ihracat performansını ve uluslararası ticaretteki güvenilirliğini ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Kısa vadede kâr sağlıyor gibi görünen tağşişin, uzun vadede ülke ekonomisine geri dönüşü olmayan zararlar verdiğini vurgulayan Sedef, tağşişin önlenmesi için denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
TÜBİTAK’IN ROLÜ VE GELİŞEN BİLİMSEL PROJELER
TÜBİTAK’ın Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik gelişiminin temel taşlarından biri olduğunu belirten Sedef, kurumun, Ar-Ge kapasitesinin artırılması ve yenilikçi projelerin desteklenmesi açısından kritik bir rol oynadığını ifade etti. TÜBİTAK’ın çeşitli programlarla genç araştırmacıları ve girişimcileri desteklediğine değinen Sedef, kurumun 2023 yılında 8.900 öğrencinin projelerini desteklediğini belirterek, TÜBİTAK’ın bilim insanı yetiştirme, ulusal ve uluslararası bilimsel iş birliklerini geliştirme gibi önemli faaliyetlerde bulunduğunun altını çizdi.
KOSGEB VE DİJİTALLEŞME
KOSGEB’in KOBİ’lerin büyümesi ve rekabet gücünü artırması için kritik bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Sedef, dijitalleşen dünyada ticari işletmelerin dijital dönüşümünün zorunluluk haline geldiğini ifade etti. E-ticaret ve dijital kanalların işletmeler için rekabet gücünü artırmada önemli bir araç olduğuna vurgu yapan Sedef, KOSGEB’in dijitalleşme projelerine öncelik verilmesinin önemine değindi. Sedef, dijitalleşme sürecinin veri temini ve paylaşımı konusunda şeffaflık gerektirdiğini, bunun da toplumsal faydayı artırma noktasında büyük bir sorumluluk taşıdığını ifade etti. Milletvekili Sedef, söz konusu Kanun Teklifi’ni Milliyetçi Hareket Partisi olarak desteklediklerini belirtti ve milletvekillerini bu düzenlemelere destek olmaya çağırdı. Sedef, “Bilimsel araştırmaların önündeki engelleri kaldırmalı ve Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik gelişmesini daha da ileriye taşımalıyız” diyerek, kanun teklifinin ülke ekonomisi ve bilimsel kalkınma açısından büyük bir adım olduğunu ifade etti.