Sedef: Şoför ve nakliyeci esnafının sorunlarını Meclis’e taşıdı
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yozgat Milletvekili İ Ethem Sedef, Yozgat ve İlçe Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanlarının kendisine ilettikleri sorunlara duyarsız kalmayarak, şoför esnafının yaşadığı sorunları meclis gündemine taşıdı.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yozgat Milletvekili İ Ethem Sedef, Yozgat ve İlçe Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanlarının kendisine ilettikleri sorunlara duyarsız kalmayarak, şoför esnafının yaşadığı sorunları meclis gündemine taşıdı.
Milletvekili Sedef, TBMM’de gündeme getirdiği; yük taşımacılığı yapan şoför esnafının Araç Kullanma ve Dinlenme Sürelerine Uyma Mecburiyeti ve Denetleme Esasları hakkında yönetmelikte bir düzenleme planlanmakta mıdır? konulu soru önergesini yazılı olarak cevaplandırması için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sundu.
Milletvekili Sedef, yaptığı açıklamada, şoför ve nakliyeci, esnafının her zaman yanlarında olduklarını ve sorunlarının takipçisi olacaklarını belirterek, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılarak yayınlanan Yönetmelik ile Araç Kullanma ve Dinlenme Sürelerine Uyma Mecburiyeti ve Denetleme Esasları hakkında düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan düzenlemede özetle; Ticari amaçlarla yük ve yolcu taşıyan, aracının yükü 3.5 tondan fazla olan sürücüler 9 saatten fazla araç kullanma durumunda en 4.5 saat dinlenmek zorundadırlar. Bu kişiler haftada en fazla 6 gün araç kullanabilirler. Kesintisiz 4.5 saat araç kullanmaları durumunda en az 45 dakika mola vermek zorundadırlar. Her 24 saatte en az 11 saat kesintisiz mola vermek zorundadırlar. Bu kurallara uymayanlara para cezası ve ehliyetlerine 20 ceza puanı uygulanmaktadır. Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınarak eğitime tabi tutulmaktalar. Aynı yıl içinde ikinci defa (100) puanı dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (4) ay, bir yıl içinde üç defa (100) ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri süresiz olarak iptal edilmektedir. Günlük 9 saat araç kullanarak sürelerini dolduran şoförlerimiz bazı tesislerin ve benzin istasyonlarının ağır vasıta kabul etmemesi, yeterli kamyon ve tır parkı olmamasından dolayı saatlere uymakta zorluk çekmektedirler. Bu gibi nedenlerle mecburi süre aşımı yapılmaktadır. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları ve Şoför Odaları, özellikle yük taşımacılığı yapan şoför esnafının sürüş sürelerinin 4 + 4 + 4 olarak 12 saat şeklinde düzenlenerek yaşanan mağduriyetin ortadan kaldırılmasını talep etmektedirler.”