enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
44,6555
EURO
52,4124
ALTIN
6.844,24
BIST
14.073,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Karla Karışık Yağmurlu
4°C
Yozgat
4°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
2°C
Pazar Hafif Yağmurlu
6°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Salı Çok Bulutlu
14°C

Gıda etiketlerinde “yanıltıcı görsel” dönemi bitiyor

Gıda etiketlerinde “yanıltıcı görsel” dönemi bitiyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda etiketlerinde tüketiciyi yanıltan görsel ve tasarımların önüne geçmek amacıyla yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu” kapsamında yapılan revizyonla, özellikle aldatıcı ambalaj görsellerine sıkı denetim ve yaptırımlar getirilecek.

Yeni düzenleme ile birlikte, ürün ambalajlarında yer alan ve içeriğiyle uyumsuz meyve görselleri, figürler ve çocukları özendirici tasarımların kullanımına sınırlama getirilecek. Bu kapsamda, özellikle içeriğinde meyve bulunmayan ürünlerde kullanılan meyve işaretleri ve canlı görsellerin tüketiciyi yanıltmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bakanlığın çalışmasıyla, gıda ürünlerinde “mış gibi” yapılan ambalaj stratejilerinin sonlandırılması amaçlanırken, kurallara uymayan üreticilere yönelik yaptırımların da uygulanacağı belirtildi.

Gıda mühendisi Ece Birinci, yapılan düzenlemenin halk sağlığı açısından önemli bir adım olduğunu belirterek, ambalajlarda sıkça karşılaşılan yanıltıcı görsellerin tüketici algısını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Birinci, bazı ürünlerde meyve bulunmamasına rağmen meyve görselleri kullanıldığını, hatta aroma vericilerle ürünlerin olduğundan farklı gösterilebildiğini ifade ederek, düzenlemenin bu açıdan büyük önem taşıdığını vurguladı.

Cezaların caydırıcı olması gerektiğine de dikkat çeken Birinci, tağşiş yapan firmaların ticari faaliyetlerden men edilmesi gerektiğini savunarak, bazı firmaların defalarca listeye girmesine rağmen faaliyetlerine devam ettiğini hatırlattı.

Etiket bilincinin artırılması gerektiğini belirten Birinci, bu konuda eğitim sistemine de dikkat çekerek, gıda etiketi okuma bilincinin çocuklara küçük yaşta kazandırılması gerektiğini ifade etti. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, tüketiciyi yanıltan ambalaj kullanımının büyük ölçüde azaltılması bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.