enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
45,9684
EURO
53,5750
ALTIN
6.609,41
BIST
13.865,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Parçalı Bulutlu
21°C
Yozgat
21°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
21°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C

Et ürünlerinde tek tırnaklı hayvan eti şoku

Et ürünlerinde tek tırnaklı hayvan eti şoku

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın güncel denetim sonuçları, gıda güvenliğine ilişkin endişeleri yeniden gündeme taşıdı. Açıklanan listede, bazı et ürünlerinde at ve eşek gibi tek tırnaklı hayvan etine rastlandığı ortaya çıktı. Yapılan incelemeler, özellikle çiğ et ürünlerinde ciddi usulsüzlükler bulunduğunu gözler önüne sererken, söz konusu durum tüketicilerde büyük tepkiye yol açtı.

2 Haziran tarihli güncel listede, özellikle et ve çay ürünlerinde tespit edilen usulsüzlükler dikkat çekti. Denetimler sonucunda bazı ürünlerde at ve eşek gibi tek tırnaklı hayvan etine rastlanırken, bazı siyah çaylarda ise gıdada kullanımına izin verilmeyen kimyasal boyalar tespit edildi.

Bakanlık ekiplerinin ülke genelinde yürüttüğü incelemeler, vatandaşın sofralarına kadar ulaşan gıda güvenliği risklerini bir kez daha ortaya koydu. Et ve süt ürünlerinden bitkisel yağlara, baldan baharatlara kadar geniş bir yelpazede yapılan kontrollerde mevzuata aykırı birçok ürün belirlendi.

ET ÜRÜNLERİNDE ŞAŞIRTAN BULGULAR

Denetimlerde özellikle çiğ kuşbaşı et ürünleri mercek altına alınırken, yapılan laboratuvar analizlerinde bazı ürünlerde tek tırnaklı hayvan eti tespit edildi. At, eşek ve katır etinin farklı firmalara ait ürünlere karıştırıldığı belirlenirken, söz konusu ürünlerin kasap reyonlarına kadar ulaşmış olması dikkat çekti.

ÇAYDA KİMYASAL BOYA TESPİTİ

Listede yer alan bir diğer önemli bulgu ise siyah çay ürünlerinde görüldü. Bazı markalara ait çaylarda, gıda mevzuatına aykırı kimyasal boyaların kullanıldığı ortaya çıkarıldı. Uzmanlar, bu tür katkıların insan sağlığı açısından ciddi riskler taşıdığına dikkat çekti.

UCUZ ETİN ARKASINDAKİ GERÇEK

Denetimlerde ayrıca bazı firmaların maliyeti düşürmek amacıyla ürünlerine kanatlı hayvan eti, sakatat ve mekanik ayrılmış et karıştırdığı da tespit edildi. Vatandaşa “dana eti” adıyla sunulan ürünlerde yapılan bu hileler, gıda güvenliği konusundaki endişeleri artırdı. Bakanlık, denetimlerin kararlılıkla sürdürüleceğini ve halk sağlığını tehdit eden işletmelerin kamuoyuyla paylaşılmaya devam edeceğini bildirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.