Emekli maaşlarının hesaplanmasında yeni bir model üzerinde çalışıldığı belirtiliyor. Prim gün sayısı, yaş ve gelir durumunun dikkate alınacağı sistemle emekliler arasındaki maaş farklılıklarının azaltılması ve daha dengeli bir gelir dağılımının sağlanması hedefleniyor.
Milyonlarca emeklinin gözü kulağı maaşlarına yönelik yeni düzenlemelere çevrilirken, emekli aylıklarının hesaplanmasında köklü değişiklikler yapılması gündeme geldi. Üzerinde çalışıldığı belirtilen yeni modelde, yalnızca enflasyon oranının değil, emeklilerin çalışma geçmişi ve sosyal durumlarının da dikkate alınması planlanıyor.
Mevcut aylık bağlama sisteminin yeniden ele alınmasını öngören çalışmayla emekliler arasındaki gelir farklılıklarının azaltılması ve daha adil bir maaş dağılımının sağlanması amaçlanıyor. Düzenlemenin bütçe görüşmelerinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşınması bekleniyor.
PRİM GÜNÜ VE YAŞ BELİRLEYİCİ OLACAK
Yeni model hazırlığında emekliler farklı gruplar üzerinden değerlendiriliyor. Çalışma hayatına devam eden emekliler, 65 yaş üzerindekiler ve kök maaşı taban aylığa tamamlanan vatandaşlar için farklı değerlendirmeler yapılması gündemde.
Maaş hesaplamalarında prim ödeme gün sayısının yanı sıra emeklinin yaşı, gelir durumu ve bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısının da dikkate alınması öngörülüyor. Böylece emeklilerin çalışma süreleri ve sosyal koşullarına göre daha dengeli bir gelir yapısı oluşturulması hedefleniyor.
REFAH PAYI DA MASADA
Emekli maaşlarına yönelik çalışmalarda refah payı seçeneği de gündemde bulunuyor. Enflasyon farkının yanı sıra ek iyileştirmelerin yapılması ve maaş artışlarında farklı kriterlerin değerlendirilmesi üzerinde duruluyor.
Bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından emeklilere yönelik refah payı düzenlemesini içeren yasa teklifinin Meclis’e sunulması bekleniyor.
GÖZLER MECLİS’TEN GELECEK AÇIKLAMADA
Yeni modelin hayata geçirilmesi durumunda emekli maaşlarının belirlenmesinde çalışma geçmişi ve sosyal koşulların daha fazla önem kazanması bekleniyor. Ancak düzenlemenin kapsamı, hangi emekli gruplarını etkileyeceği, uygulama takvimi ve maaşlara yansıyacak artış oranları henüz kesinleşmiş değil