enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
45,7111
EURO
53,4819
ALTIN
6.716,81
BIST
13.865,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Hafif Yağmurlu
16°C
Yozgat
16°C
Hafif Yağmurlu
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
21°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
21°C
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C

Çiftçiler dikkat: Randevusuz ürün teslimi yok

Çiftçiler dikkat: Randevusuz ürün teslimi yok

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2026 yılı hububat alım döneminde yoğunluğun önüne geçmek ve üreticilerin işlemlerini daha hızlı gerçekleştirebilmesini sağlamak amacıyla randevu sistemini yeniden devreye aldı. Yeni uygulamayla birlikte buğday ve arpa teslim edecek çiftçilerin randevu almadan ürün teslimi yapamayacağı bildirildi.

Hasat sezonu yaklaşırken TMO, üreticilerin depolama ve ürün teslim süreçlerinde sorun yaşamaması için yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Özellikle bu yıl yaşanan yoğun yağışlar nedeniyle hasat takviminde gecikmeler yaşanırken, ürün kabul işlemlerinin kontrollü şekilde yürütülmesi hedefleniyor.

21 Mayıs 2026 tarihi itibarıyla Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı buğday ve arpa ürünleri için taahhütname karşılığı alım süreci başlatıldı. Hasadını erken yapan ya da depolama imkânı bulunmayan üreticilerin ürünlerini TMO iş yerlerine veya kurumla protokolü bulunan lisanslı depolara teslim edebileceği belirtildi.

Randevu sistemi üzerinden yapılacak başvuruların, TMO’nun resmi internet sitesi ve e-Devlet kapısı aracılığıyla gerçekleştirileceği açıklandı. Böylece teslim noktalarında oluşabilecek yoğunluğun önüne geçilmesi ve işlemlerin daha düzenli yürütülmesi amaçlanıyor.

TMO yetkilileri, üreticilerin yalnızca kurum depolarıyla sınırlı olmadığını, lisanslı depoların da güvenli ve modern depolama imkânı sunduğunu ifade etti.

Öte yandan Yozgat’ta çiftçiler yaklaşan hasat sezonuna odaklanırken, Ziraat odası temsilcileri de artan maliyetlere dikkat çekti. Çiftçilerin en büyük beklentisinin açıklanacak hububat fiyatlarının girdi maliyetlerini karşılaması olduğu ifade edildi. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz ve Yerköy Ziraat Odası Başkanı Cahit Metin, yaptıkları değerlendirmede bu yıl verimli bir sezon beklediklerini ancak maliyet baskısının sürdüğünü belirterek, “Çiftçimizin emeğinin karşılığını alacağı bir fiyat açıklanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.