Gelecek Partisi İl Başkanı Ömer Aydoğmuş, esnafa uygulanan SGK ve vergi cezalarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Esnafın ekonomik olarak büyük bir mücadele verdiğini belirten Aydoğmuş, küçük gecikmeler nedeniyle uygulanan ağır cezaların kabul edilemez olduğunu söyledi.
Yazılı açıklamasında hem ekonomik koşullara hem de siyasetteki çifte standartlara dikkat çeken Aydoğmuş, devletin vatandaşına ceza kesen değil, yol gösteren bir anlayışla hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
Esnafın artan maliyetler altında ayakta kalmaya çalıştığını vurgulayan Aydoğmuş, “Esnaf birkaç günlük gecikmede ağır cezalarla karşı karşıya bırakılıyor. İnsanlar zaten kira, enerji, personel ve vergi yükü altında yaşam mücadelesi verirken bir de fahiş cezalarla eziliyor. Uygulanan cezalar ekonomik gerçeklerle uyumlu ve ödenebilir seviyede olmalıdır” dedi.
Özellikle küçük esnafın yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çeken Aydoğmuş, mevcut uygulamaların işletmeleri daha da zor duruma sürüklediğini belirterek, devletin vatandaşına destek olması gereken bir dönemde cezalandırıcı politikaların toplumsal güveni zedelediğini kaydetti.
Açıklamasında eski İçişleri Bakanı ve İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu’nun Meclis çalışmalarıyla ilgili sözlerine de tepki gösteren Aydoğmuş, kamuoyunda tartışma oluşturan “Haftada bir gün Meclis’e gidiyorum” ifadelerinin toplum vicdanını yaraladığını savundu.
Aydoğmuş, “Bu millet sabahın erken saatlerinde dükkânını açıp akşama kadar alın teri döken esnafın ağır cezalarla karşı karşıya bırakıldığını görüyor. Aynı zamanda halkın oylarıyla Meclis’e gönderilen bir milletvekilinin, Meclis’e haftada bir gün gitmesini olağan bir durum gibi anlatmasını da ibretle izliyor” ifadelerini kullandı.
Esnafa yönelik yaptırımlar ile siyaset kurumundaki sorumluluk anlayışı arasında çifte standart bulunduğunu öne süren Aydoğmuş, “Esnaf bir bildirimi geciktirdi diye cezalandırılıyor ancak Meclis’e uğramadan maaş alan, milletin kürsüsünü boş bırakan siyasetçilere herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Bu çifte standart kabul edilemez. Milletin geçim yükünü sırtlayan esnafa devletin sopası gösterilirken, görevini eksik yapanlara ayrıcalık tanınması vicdanları yaralamaktadır” dedi.
Devlet yönetiminde adalet duygusunun korunmasının önemine işaret eden Aydoğmuş, hukuk mekanizmasının yalnızca vatandaş üzerinde baskı unsuru olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi. Herkesin görev ve sorumluluğu ölçüsünde hesap vermesi gerektiğini dile getiren Aydoğmuş, toplumsal güvenin ancak adalet duygusunun güçlenmesiyle sağlanabileceğini ifade etti.
Vatandaşın devlete olan güveninin her şeyden önemli olduğunu belirten Aydoğmuş, “Güvenin olmadığı yerde umutlar tükenir, yaşam kalitesi artmaz. İnsanlar geleceğe güvenle bakamaz hale gelir. Devletin en büyük gücü vatandaşının devlete olan güvenidir” diye konuştu. Açıklamasının sonunda ekonomik istikrarın temelinde güçlü esnaf yapısının bulunduğunu vurgulayan Ömer Aydoğmuş, “Esnafı yaşatan bir sistem kurulmadan ekonomi düzelmez. Adaletin herkese eşit uygulanmadığı yerde ise güven kalmaz” sözleriyle çağrıda bulundu.