enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
43,7104
EURO
51,8670
ALTIN
7.012,48
BIST
14.289,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Çok Bulutlu
15°C
Yozgat
15°C
Çok Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Yağmurlu
6°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
4°C
Cuma Açık
11°C

Maliyeti değerini aştı, üretim durdu

Maliyeti değerini aştı, üretim durdu

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, artan üretim maliyetleri nedeniyle madeni para basım politikasında köklü bir değişikliğe gitti. Kurum, 2026 yılı itibarıyla 1 ve 5 kuruşluk madeni paraların üretimini tamamen durdurma kararı aldı. Kararın temel gerekçesi ise üretim maliyetlerinin nominal değerlerin kat kat üzerine çıkması oldu.

Darphane tarafından yapılan değerlendirmede, özellikle düşük değerli madeni paraların basım maliyetinin kendi değerini aşmasının sürdürülebilir olmadığı vurgulandı. Artan metal fiyatları ve ekonomik gereklilikler doğrultusunda güncellenen üretim politikası kapsamında, maliyet–değer dengesi bozulan paralar artık piyasaya sürülmeyecek.

2024 yılında 25 kuruşun fiilen tedavülden çekilmesinin ardından, şimdi de en küçük iki birim olan 1 ve 5 kuruş üretim listesinden çıkarıldı. Böylece 2026 yılı başından itibaren Darphane’nin üretim odağı daha yüksek değerli madeni paralara kaydırıldı.

Yeni dönemde piyasada basımı sürdürülecek madeni paralar şöyle sıralandı:

5 Lira

1 Lira

50 Kuruş

10 Kuruş

Bu tablo, düşük değerli madeni paraların ekonomideki işlevinin giderek azaldığını ve üretim kapasitesinin daha yüksek değerli birimlere yönlendirildiğini ortaya koyuyor.

MALİYETLER DÖRT KATINA ÇIKTI

Darphane verileri, üretim maliyetlerindeki çarpıcı artışı da gözler önüne serdi. Güncel rakamlara göre:

1 liranın üretim gideri 4 lirayı aşmış durumda.

50 kuruşun maliyeti ise yaklaşık 3 lira seviyelerine ulaştı.

Bu durum, nominal değeri düşük madeni paraların basımını ekonomik açıdan sürdürülemez hale getirirken, kurumun kaynaklarını daha yüksek değerli paralara kaydırmasındaki en önemli etken olarak gösteriliyor.

OCAK AYI ÜRETİM RAKAMLARI AÇIKLANDI

T24’te yer alan verilere göre, 2026 yılının ilk ayında üretim adetleri dikkat çekici seviyelerde gerçekleşti.

5 Lira: 10 milyon adet (Cumhuriyet’in 100. yılı anısına basılan ve dolaşımı süren seri)

50 Kuruş: 2 milyon 70 bin adet

10 Kuruş: 180 bin adet Veriler, özellikle 10 kuruş üretiminin sembolik seviyelere gerilediğini ortaya koyarken, Darphane’nin üretim stratejisinde önceliği yüksek değerli madeni paralara verdiğini net şekilde gösteriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.