enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
42,7216
EURO
50,0857
ALTIN
5.932,32
BIST
11.282,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Karla Karışık Yağmurlu
3°C
Yozgat
3°C
Karla Karışık Yağmurlu
Salı Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Çarşamba Az Bulutlu
3°C
Perşembe Az Bulutlu
6°C
Cuma Çok Bulutlu
6°C

Açıkel, su krizine dikkat çekti

Açıkel, su krizine dikkat çekti

Sarıkaya’da önceki iki dönem belediye başkanlığı görevinde bulunan ve Yozgat Belediye Başkan Adayı Av. Ömer Açıkel, “Suya sabuna dokunarak su üzerine yazı yazmak” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

 Yazısında, artan su sıkıntısına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulunan  Açıkel, suya değer biçmek için kaynakların kurumasının beklenmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Gelecek; bugünkü yaptıklarımızın ve tasarrufumuzun içinde saklıdır” ifadelerini kullandı.

“SU HAYATIN EN TEMEL UNSURU”

Dünyanın en yaşamsal maddesinin su olduğunu hatırlatan Açıkel, küresel ölçekte su kaynaklarının hızla tükendiğini, Türkiye’nin de bu sorunla yüz yüze kaldığını belirtti. 2026 yılı itibarıyla birçok şehirde suya erişimin zorlaşacağını dile getiren Açıkel, su rezervlerinin düşmesi nedeniyle zaman zaman yaşanan kesintilerin vatandaşların günlük yaşamını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Bu durumun mevcut yöneticilerin eleştirilmesini beraberinde getirdiğini ifade eden Açıkel, sadece eleştirmek yerine somut çözüm önerileri sunulması gerektiğini vurguladı.

SU SIKINTISINA 4 ADIMLI YOL HARİTASI

Av. Ömer Açıkel, su sorunu yaşayan belediyeler için uygulanabilir bir yol haritası çizerek çözümü dört başlık altında topladı: Eğit, Ölç, Kazan, Dönüştür.

EĞİT: FARKINDALIK ŞART

Suyun önemi ve tasarruf bilincinin; okullarda, camilerde ve çeşitli kurslarda yürütülecek farkındalık projeleriyle anlatılabileceğini belirten Açıkel, bu tür çalışmaların yapıldığı şehirlerde özellikle okullarda su tasarrufunun yüzde 25 oranında arttığının gözlemlendiğini ifade etti.

ÖLÇ: KAYIP-KAÇAK BÜYÜK TEHLİKE

Yozgat’ta kayıp-kaçak oranının yaklaşık yüzde 60 civarında olduğuna dikkat çeken Açıkel, havzadan çekilen her 100 litre suyun 60 litresinin yer altında kaybolduğunu söyledi. Suyun çıkarılması için yüksek enerji maliyetleri ödendiğini hatırlatan Açıkel, bunun ciddi bir ekonomik ve çevresel kayıp olduğunu vurguladı.

Akıllı sayaçlar, basınç yönetimi sistemleri ve akustik dinleme cihazlarıyla altyapıdaki sızıntıların tespit edilip onarılmasının hayati önem taşıdığını belirten Açıkel, İstanbul ve İzmir örneklerine işaret etti.

KAZAN: GERİ DÖNÜŞÜM VE YAĞMUR SUYU HASADI

Gri su ve geri kazanım sistemleriyle atık suların arıtılarak park ve bahçe sulamalarında ya da sanayide kullanılabileceğini ifade eden Açıkel, yağmur suyu hasadı projelerinin de gecikmeden hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Yeni yapılacak binalarda belirli metrekarelerin üzerinde yağmur suyu hasadı sistemlerinin zorunlu hale getirilebileceğini dile getiren Açıkel, Ordu ve İnegöl Belediyelerinin bu alandaki başarılı uygulamalarını örnek gösterdi.

DÖNÜŞTÜR: KURAKÇIL PEYZAJ ÖNERİSİ

Açıkel, yüksek su tüketen çim alanlar yerine kurakçıl peyzaj sistemlerine geçilmesi gerektiğini belirterek; Ankara ve Konya’da lavanta, biberiye ve ardıç gibi az su isteyen bitkilerin kullanılmasıyla su tüketiminin ve sulama maliyetlerinin yüzde 50’ye varan oranlarda azaltıldığını ifade etti.

SOSYAL TEŞVİKLERLE TASARRUF ARTIRILABİLİR

Vatandaşlara musluk uçlarına takılan ve yüzde 50’ye varan tasarruf sağlayan perlatörlerin ücretsiz dağıtılabileceğini söyleyen Açıkel, aylık 5 tonun altındaki su tüketimlerinden ücret alınmamasının da tasarrufu teşvik edebileceğini belirtti.

“SU, ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİDİR”

Suyun yalnızca bugünün değil, gelecek nesillerin de hakkı olduğuna vurgu yapan Av. Ömer Açıkel, “Su sadece bizim değil, çocuklarımızın geleceğidir. Hep birlikte geleceğimize sahip çıkmalıyız” çağrısında bulundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.