$ DOLAR → Alış: 32,17 / Satış: 32,30
€ EURO → Alış: 34,90 / Satış: 35,04

Şeker Pancarı tarımı biterse Türkiye’de pancar çiftçisi biter

Kayseri Ziraat Oda Başkanları, şeker sektöründeki denetimsizlikler nedeniyle şeker pancarı tarımının bitmesi halinde Türkiye’de pancar çiftçisinin biteceğini belirttiler.

Şeker Pancarı tarımı biterse Türkiye’de pancar çiftçisi biter
  • 04.07.2017

Kayseri Ziraat Oda Başkanları, şeker sektöründeki denetimsizlikler nedeniyle şeker pancarı tarımının bitmesi halinde Türkiye’de pancar çiftçisinin biteceğini belirttiler.

Şeker sektöründeki denetimsizlik sebebiyle mısır şurubu üreticilerinin bu boşluğu çok kötü şekilde kullandığını belirten Ziraat Oda Başkanları, “Şeker Pancarının kotası artmıyor ama mısır şurubunun kotası artıyor. Mısır şurubunun kotasının artması biz ziraat oda başkanlarını rahatsız etmektedir.  Eğer böyle giderse Türkiye’de  Pancar çiftçisi biter ve Şeker Fabrikalar da kapanır Özellikle NBŞ kotalarının  kontrol altına alınmasını talep ediyoruz.” dediler.

Kayseri Pancar Kooperatifinin 64. Olağan Genel Kurulu sonrasında, göreve yeniden seçilen Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Hüseyin Akay’ı Kayseri Ziraat Oda Başkanları ziyaret ederek  tebrik ettiler. Ziyarete, İl Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı ve  Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, Sarız Ziraat Odası Başkanı Mehmet Erkek,Yeşilhisar Ziraat Odası Başkanı Metin Altıparmak, Felahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kuzugüden, Sarıoğlan Ziraat Odası Başkanı Burhan Akdoğan, Bünyan Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özsolak, Develi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Murat, Akkışla Ziraat Odası Başkanı Sedat Eraslan,Yahyalı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Genç, Tomarza Ziraat Odası Başkanı Sami Nalbant katıldılar. Ziyaret esnasında Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer’de hazır bulundu.

Kayseri  Ziraat Odaları Başkanları adına İl Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu  Başkanı ve  Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş yaptığı açıklamada; Kayseri Pancar Kooperatifinin yapılan 64. Olağan Genel Kurulunun hayırlı olmasını ve   bundan sonraki çalışmalarında başarı dilek ve temennilerini iletti.

Abdulkadir Güneş; Kayseri Şeker’in konumunun iyi duruma geldiğini ancak Şeker sektörünün içinde bulunduğu durumun hiç de iç açıcı olmadığını belirtti.

Güneş, şunları kaydetti: “Bir yıldan beri Şeker Kuruluna atama yapılamıyor ve Şeker sektöründeki denetimsizlik nedeniyle Mısır şurubu üreticileri bu boşluğu çok kötü şekilde kullanıyorlar. Şeker Pancarının kotası artmıyor ama mısır şurubunun kotası artıyor. Mısır şurubunun kotasının artması biz ziraat oda başkanlarını rahatsız etmektedir. Bu sorun sadece sizin sorununuz değil tabii ki çiftçimizin de sorunu ve bizim de sorunumuzdur.Bu konuların Mecliste de gündeme gelmesi gerekiyor. Bölgemizde araziler sulu tarıma açılıyor ve çiftçi şeker pancarı ekmek için kota talep ediyor. Havza bazlı desteklemeler kapsamına Şeker Pancarının da alınmasını istiyoruz. Pancar Çiftçisi şu anda hak ettiği parayı kazanıyor ama böyle giderse kazanamaz duruma gelecek  ve dolayısıyla çiftçimiz mağdur olacaktır. Özellikle NBŞ kotalarının  kontrol altına alınmasını talep ediyoruz.

“Eğer böyle giderse Türkiye’de  Pancar çiftçisi biter ve Şeker Fabrikalar da kapanır” diyen Güneş, “Kayseri’deki Şeker Fabrikamız yaklaşık 15 bin çiftçiye hizmet veriyor.Parasını ve avanslarını gününde alıyorlar.Başkanımız ne vaad ettiyse hepsini yerine getiriyor.Ama Kayseri Şeker sadece Pancar çiftçisine hizmet etmiyor. Lisanslı depolar hububat ekicileri için hizmete girdi.Ayrıca sözleşmeli tarım konusunda da çiftçinin her ürünün değerini bulması için gayret eden Kayseri Şeker bütün çiftçilikle uğraşanların sorunlarını kendi sorunu gibi görüyor.Bu nedenle aynı zamanda çiftçinin sorunu bizim de sorunumuz ve  bu konularda biz Ziraat Oda Başkanları olarak Başkanımıza her zaman destek vermeye hazırız” dedi.

Başkan Akay’da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek,  yapılan çalışmaların topyekun çiftçileri ilgilendirdiği için bir kamu hizmeti olduğuna dikkat çekti. Akay, bu işlerde başarılı olabilmek için birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Başkan Akay, “Sektördeki sorunların çözümü konularında, Ziraat odaları, Sulama birlikleri ve diğer STK lar ve Kamu kuruluşları ile iş birliği içerisinde çalışma arzusundayız. Bu bölge çiftçisinin ayakta kalması ve kalkınması lazım. Özellikle Şeker Pancarı tarımının bölgede sürdürülebilirliği için gerek sektördeki gelişmeler gerekse ülkemizde ve Uluslar arası platformlar, Siyasiler ve STK ların görüşlerini mutlaka dikkate alırlar ve o nedenle bu konularda hep birlikte  mücadele ederek çözümleri birlikte ortaya koymamız lazımdır” diye konuştu.

ReklamReklam
Köse, Art& Arch Mimarlık Ofisi dualarla açıldı
Sahipliğini Yozgat’ın genç mimarlarından Fatma Nur Köse’nin yaptığı Köse, Art & Arch Mimarlık Ofisi, Kaytan Plaza’nın 3. Katında dualarla gerçekleşen...
Tasarruf ve Verimlilik Odaklı Yeni Dönem kamuda başlıyor
Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ ile Kamu Kaynaklarının etkin ve daha tasarruflu kullanımı hedefleniyor.
SGK personeli sosyal etkinlikte buluştu
Yozgat Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Yunus Demir, Sosyal Güvenlik Haftası'nı özel bir etkinlikle kutladı. Bu özel etkinlikte SGK personelleri,...
Yozgat’ta 38 engelli birey askerlik heyecanı yaşadı
Yozgat İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen temsili askerlik töreninde, 38 engelli birey, bir günlüğüne de olsa asker olmanın mutluluğunu yaşadı.
Sedef, Meclis kürsüsünden Yozgat’ın taleplerini dile getirdi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yozgat Milletvekili Ethem Sedef, TBMM'de yaptığı konuşmada Yozgat’ın taleplerini meclis kürsüsünde dile getirdi.
Başhekim Demir, Hemşirelerin Günü’nü kutladı
Yerköy Şehit Korgeneral Osman Erbaş Devlet Hastanesi Başhekimi Uz Dr Ali Demir, beraberinde idari ekip ile birlikte 12 Mayıs Hemşireler Haftası...
Başhekim Kozan: Hipertansiyon hastaları kilo kontrolü sağlamalı
Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan Hipertansiyon hastalarının düzenli egzersiz yaparak kilo kontrolünü sağlamaları gerektiğini söyledi.
Yozgat’tan ilk Hac kafilesi dualarla uğurlandı
Yozgat İl Müftülüğü tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organizasyonuyla kutsal topraklara gidecek Yozgat'lı ilk hacı adayı kafilesi için uğurlama töreni düzenlendi.
Merkez Ortaokulunda Anneler Günü etkinliği
Yozgat Merkez Ortaokulu tarafından düzenlenen Anneler Günü etkinliği büyük beğeni topladı.
Akdemir’den, Halkbank kredi faiz oranlarının artırılmasına sert tepki
Yozgat Bakkalar Odası Başkanı Mustafa Akdemir, Halkbank'ın kredi faiz oranlarında geriye dönük artış yapmasına sert bir şekilde tepki gösterdi.
Sendikalar kamu çalışanlarının mağdur edilmemesini istiyor
Kamuda tasarruf paketi kapsamında alınan kararlar ve önlemler hakkında değerlendirmelerde bulunan Memur-Sen Yozgat İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Yozgat...
Yozgat Emniyet’inin acı kaybı
Yozgat İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü'nde görev yapan 53 yaşındaki polis memuru, dün gece görevli olduğu ekip...
Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) her yıl 16 Mayıs tarihinin yer aldığı hafta içerisinde kultladığı Sosyal Güvenlik Haftas’nı bu yılda dolu...
Vali Özkan: Toplumumuzun tüm kesimi destek olmalı
Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Engelliler Haftası'nın önemine değinerek, toplumun tüm kesimlerinin engelli bireylere destek olması gerektiğini söyledi.
SGK İl Müdürü Demir’den Vali Özkan’a ziyaret
Yozgat Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Yunus Demir, Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan’ı makamında ziyaret etti.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ