enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7784
EURO
36,7823
ALTIN
2.946,32
BIST
10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Az Bulutlu
8°C
Yozgat
8°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
11°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Salı Hafif Yağmurlu
9°C

Dr. Kurca: Çağımızın sessiz tehlikesi verem hastalığı

Dr. Kurca: Çağımızın sessiz tehlikesi verem hastalığı

Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. İsmail Kurca, verem hastalığının insanlık tarihi boyunca ölümlere ve sakatlıklara neden olan en önemli hastalıklardan biri olduğunu belirterek, çağın sessiz tehlikesinin verem hastalığı olduğunu söyledi.
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. İsmail Kurca, yaptığı açıklamada verem hastalığının önemine değinerek, 6-12 Ocak tarihinin ‘Verem Eğitimi ve Propangadası Haftası’ olarak kutlandığını belirtti. Kurca, “Dünya tarihi boyunca en çok insan ölümüne neden olmuş bu hastalık henüz yok edilememiştir, özellikle doğu Asya ve Afrika’da sık görülen verem hastalığı öldürmeye ve sakat bırakmaya devam etmektedir. Son 50 yılda geliştirilen ilaçlar sayesinde hastalığı tedavi etmek mümkündür. İlacı düzenli kullanan 100 hastadan 95’inden fazlası tamamen tedavi olur. Kullanılan ilaçlar ucuzdur, hatta ülkemizde sağlık sigortasına bakılmaksızın tamamını devlet karşılamaktadır. Buna rağmen dünya genelinde yılda yaklaşık 9 milyon hasta ortaya çıkmakta ve 1,3 milyon insan verem hastalığından ölmektedir.” dedi.
Vereme erken tanı koymanın, hastanın daha hızlı iyileşmesi ve etrafındaki sağlıklı kişilere mikrobu bulaştırmaması açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Kurca, şunları kaydetti: “Bunun için hastalanan kişinin verem hastalığından şüphelenmesi gerekir. Öksürük, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, halsizlik gibi yakınmalar veremi düşündürmelidir. Özellikle antibiyotik tedavisi ile bu yakınmalar geçmezse verem hastalığı düşünülmelidir. Bu durumda bir göğüs hastalıkları uzmanı ya da bir toplum sağlığı merkezi tüberküloz birimine başvurulmalıdır. Akciğer röntgen filmi de tüberkülozu akla getirir. Balgamda verem mikrobu gösterilince tanı kesinleşir. Bu nedenle iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikâyetleri olan vatandaşlarımızın verem açısından kontrollerini yaptırması için en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi büyük önem arz etmektedir. 2013 yılında dünya genelinde 9 milyon yeni vaka ve 1,5 milyon tüberkülozdan ölüm olduğu tahmin edilmektedir.”
Yozgat ve ilçe devlet hastanelerinde röntgen cihazlarını yenilediklerini kaydeden Dr. Kurca, verem tanısı koymada röntgen cihazlarının son derece önemli olduğunu kaydetti. Kurca, “Yozgat ilimizde ilçe hastanelerimizde dahil röntgen cihazlarımızı yeniledik, yeni dijital röntgen cihazlarıyla hizmet vermekteyiz. Dijital röntgen, günümüzde ulaşılmış olan en son teknoloji sistemidir. Dijital röntgende ise görüntüler filme değil, bilgisayar üzerine kaydedilir, hastalar daha düşük dozda X-ışınları almış oluyor. Ayrıca bilgisayar ortamındaki görüntüler üzerinde ayrıntılı değerlendirmeler yapılabilmektedir. Verem tanısı koymada dijital röntgen cihazlarının etkin olduğu ise tartışılmaz bir gerçektir. Sağlık ihmale gelmez.” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.