Emeklileri yakından ilgilendiren önemli bir gelişme Resmi Gazete’de yayımlandı. Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu, tüketici kredisi ödemelerinde yaşanan gecikmelerde bankaların emekli aylıklarına bloke koyabilmesine olanak tanıyan içtihat birleştirme kararını resmen kabul etti.
Daha önce sadece Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primi ve nafaka alacakları için haczedilebilen emekli aylıkları, artık tüketici kredisi borçlarının ödenmemesi halinde de banka tarafından bloke edilebilecek. Karar, oy çokluğuyla alınırken bazı Yargıtay üyelerinin itirazları da gündeme geldi.
Yargıtay’ın bu kararı, tüketici kredisi sözleşmelerinde bankalara emekli maaşlarını bloke etme ve virmanlama yetkisi tanıyor. Böylece, borçlunun tüketici kredisi borcunu ödememesi halinde bankalar, mahkeme kararı olmadan dahi emekli aylıklarını bloke edebilecek ve kredi tahsilatını sürdürebilecek.
Daha önce bazı davalarda çelişkili uygulamalar görülen bu konu, Yargıtay’ın mart ayında aldığı içtihat birleştirme kararı ile hukuki olarak netleşmişti. Şimdi ise Resmi Gazete’de yayımlanan bu düzenleme ile uygulama kanunla güvence altına alındı. Uzmanlar, bu kararın özellikle tüketici kredisi borcu olan emekliler için önemli bir uyarı niteliği taşıdığını vurguluyor.