Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Çanakkale’de yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2026 yılının ilk yarısında kendi SMA ilacını üretmeye başlayacağını duyurdu. Bakan Memişoğlu, nadir hastalıklarla mücadelede yerli ve milli adımların atıldığını vurguladı.
Çanakkale Valiliği’ni ziyaret ederek basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” hedefi doğrultusunda çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi.
“TÜRKİYE SAĞLIKTA BAĞIMSIZLIK YOLUNDA”
Türkiye’nin sağlık alanında önemli yatırımlar yaptığını hatırlatan Bakan Memişoğlu, şu ifadeleri kullandı: “İnşallah 2026’nın ilk yarısında Türkiye kendi SMA ilacını üretip nadir hastalıklarla ilgili bir adım atacak. Bundan sonra özellikle moleküler tedavilerde, kendi tedavisini ve ilacını üreten, insanlarına bu ilaçları rahatlıkla sunabilen bir ülke haline geleceğiz. Yalnızca ülkemize değil, çevremizdeki ülkelere de milli teknolojimizle ürettiğimiz ilaçları ulaştıracağız.”
OBEZİTE VE SİGARA İLE MÜCADELE
Açıklamalarında sağlıklı yaşam alışkanlıklarının önemine dikkat çeken Bakan Memişoğlu, mobil sigara bırakma polikliniklerinin hizmete başladığını duyurdu. Obeziteyle mücadele kapsamında beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini belirten Memişoğlu, özellikle şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketiminin azaltılması için Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürütüldüğünü aktardı. “Biz sağlıkçılar ne kadar çalışırsak çalışalım, önce insan kendi bedenine bakacak. Sağlık; kilo kontrolü, sağlıklı beslenme, hareket ve kötü alışkanlıklardan uzak durmakla korunur.” ifadelerini kullanan Memişoğlu, toplumun bireysel sorumluluğuna da vurgu yaptı.