Son bir yılda su fiyatları ülke genelinde olduğu gibi Yozgat’ta da büyük oranda yükseldi. İlde 19 litrelik damacana suyun fiyatı, geçen yıla kıyasla yüzde 100’e yakın artış gösterdi.
Ambalajlı su sektöründe yaşanan hızlı fiyat artışı, özellikle damacana suyu satın alan vatandaşların bütçesini zorluyor. Resmi tarifeye göre 19 litrelik bir damacana suyun fiyatı 110 ile 175 lira arasında değişiyor.
Ev teslimiyle satılan damacanaların fiyatları marka ve hizmete göre farklılık gösterirken, boş bidon bedeli 250–300 liraya kadar çıkabiliyor. Küçük şişeler ve 5 litrelik sularda ise fiyatlar 25–45 lira arasında değişiyor.

GERÇEK MALİYET FİYATA YANSIMIYOR
Araştırmalara göre, bir damacananın içindeki suyun gerçek maliyeti yalnızca fiyatın yüzde 1–3’ü kadar. Örneğin, 150 liraya satılan bir damacananın maliyeti sadece 1,5–3 lira civarında. Kalan tutar ise ambalaj, nakliye, personel ve pazarlama giderleri için harcanıyor.

Yozgat’taki su bayi yetkilileri, fiyat artışlarının en büyük sebebinin akaryakıt zammı ve nakliye ücretleri olduğunu belirtiyor. Yetkililer, Batı’dan Doğu illerine gidildikçe su fiyatlarının yükseldiğini vurgulayarak şunları ifade etti:“Bursa’da 19 litre su 120 lira, Kayseri’de 200 lira, Çorum’da ise 200 lira. Mesafe uzadıkça nakliye ve maliyetler artıyor, bu da su fiyatlarına yansıyor. Bir damacananın maliyeti 50 liraya yaklaşıyor. İşçilik, nakliye ve personel giderleri de eklenince fiyatlar otomatik olarak yükseliyor. Akaryakıt fiyatları düşerse fiyatlarda da düşüş olur.”ifadelerini kulandı. Vatandaşlarda kuraklık sebebiyle önümüzdeki yıllarda ciddi su sıkıntısıyla karşı karşıya kalınacağını belirterek, “Su fiyatları yüksek. Bu kuraklık ve ekonomik sebebplerle bugünlerimizi de arar olacağa benziyor. İnşallah bol yağış kar ve yağmur olur. Barajlarımız, göletlerimiz ve yer altı su kaynaklarımız eski seviyelerine gelir. Bolluk bereket olur.”dileklerinde bulundu.