Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, organ nakli bekleyen binlerce hastanın yaşama tutunabilmesi için organ bağışının önemine dikkat çekerek, “Her bağış yeni bir umuttur.”dedi.
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, Türkiye’de 30 bin 675 kişinin organ nakli beklediğine dikkat çekerek vatandaşları bağışçı olmaya davet etti.
Organ bağışı, tedavi bekleyen binlerce hasta için hayata tutunmanın en önemli yollarından biri olmaya devam ediyor. 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, organ bağışının önemine dikkat çekerek toplumsal duyarlılık çağrısında bulundu.
Organ ve doku naklinin, işlevini kaybetmiş organların veya hasar görmüş dokuların yerine sağlıklı organ ve dokuların nakledilmesiyle gerçekleştirilen önemli bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Karaarslan, özellikle ileri evre organ yetmezliği bulunan hastalar için organ naklinin hayati önem taşıdığını ifade etti.
Türkiye’de 30 bin 675 hastanın organ nakli beklediğini hatırlatan Karaarslan, organ bağışının tamamen gönüllülük esasına dayandığını vurguladı. 18 yaşını doldurmuş ve ayırt etme gücüne sahip herkesin organ bağışında bulunabileceğini belirten Karaarslan, vatandaşların bağış işlemlerini yetkili sağlık kuruluşlarının yanı sıra e-Nabız ve e-Devlet üzerinden de gerçekleştirebildiğini kaydetti.
BEYİN ÖLÜMÜ GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR DURUM
Organ bağışı konusunda toplumda doğru bilinen yanlışların giderilmesinin de önemli olduğunu belirten Karaarslan, beyin ölümünün koma ve bitkisel hayattan farklı olduğuna dikkat çekti. Beyin ölümünün tıbben geri dönüşü olmayan bir durum olduğunu ifade eden Karaarslan, vefat sonrası organ naklinin beyin ölümü gerçekleşen ve organları tıbben uygun bulunan kişilerden yapılabildiğini bildirdi.
“HER BAĞIŞ YENİ BİR YAŞAM DEMEK” Vatandaşları organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet eden İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:“Organ bağışı, bir insanın başka bir insana verebileceği en değerli hediyelerden biridir. Organ nakli bekleyen binlerce hastamız için her bağış yeni bir umut, yeni bir yaşam demektir. 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası vesilesiyle tüm vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda bilinçlenmeye ve bağışçı olmaya davet ediyorum. Unutmayalım, organ bağışı hayat kurtarır.”