enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
47,1986
EURO
53,8767
ALTIN
6.185,08
BIST
13.974,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Az Bulutlu
28°C
Yozgat
28°C
Az Bulutlu
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Yağmurlu
19°C

Teklif henüz yasalaşmadı

Teklif henüz yasalaşmadı


Emeklilere ÖTV’siz araç satışını öngören kanun teklifiyle ilgili süreç devam ediyor. TBMM’ye sunulan düzenlemenin Meclis’ten geçtiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilirken, şu an için emeklilere yönelik yürürlüğe girmiş bir ÖTV muafiyeti bulunmuyor.

Milyonlarca emeklinin yakından takip ettiği ÖTV’siz araç satışı düzenlemesi ile ilgili gelişmeler gündemdeki yerini koruyor. CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan kanun teklifi henüz yasalaşmazken, düzenlemenin kabul edildiği yönündeki iddiaların doğru olmadığı bildirildi.

Teklifin yürürlüğe girebilmesi için öncelikle TBMM komisyonlarında görüşülmesi, ardından Genel Kurul’da kabul edilerek Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması gerekiyor. Bu süreç tamamlanmadan emekliler için herhangi bir ÖTV muafiyeti uygulaması başlamış olmayacak.

DÜZENLEME TÜM EMEKLİLERİ KAPSAMIYOR

Meclis’e sunulan teklifin mevcut haliyle tüm emeklileri kapsamadığı dikkat çekiyor. Düzenlemeden yalnızca 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamında faaliyet göstermiş ve 5510 sayılı Kanun’un 4/1-b maddesi kapsamında Bağ-Kur’dan emekli olan esnaf ve sanatkârların yararlanması öngörülüyor.

Buna göre SSK (4/1-a) kapsamında emekli olan işçiler ile Emekli Sandığı’ndan emekli olan memurlar, mevcut teklif kapsamında yer almıyor.

ARAÇ MODELLERİ VE FİYAT SINIRI MERAK EDİLİYOR

Düzenlemenin yasalaşması halinde hangi araçların kapsamda yer alacağı ve uygulanacak fiyat sınırı da merak edilen konular arasında bulunuyor.

Kamuoyunda ÖTV muafiyeti kapsamında değerlendirilebileceği konuşulan araçlar arasında Fiat Egea Sedan, Renault Clio, Renault Taliant, Toyota Corolla, Hyundai i20, Hyundai Bayon, Citroen C3, Opel Corsa, Kia Stonic ve Dacia Sandero gibi modeller yer alıyor. Ancak söz konusu araç listesiyle ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmış değil.

GÖZLER TBMM SÜRECİNDE

Emeklilere yönelik ÖTV’siz araç düzenlemesinin ne zaman görüşüleceği ve yasalaşıp yasalaşmayacağı, TBMM’nin çalışma takvimine bağlı olarak netleşecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.