Rekabet Kurumu, otomotiv lastik sektöründe yürüttüğü kapsamlı incelemeyi tamamlayarak, rekabet kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle dev markalara toplam 3 milyar 633 milyon lira idari para cezası uyguladı. Sektörde fiyat birliği yapıldığı, bayilere yönelik kısıtlayıcı uygulamalar gerçekleştirildiği ve iş gücü piyasasına müdahale edildiği tespit edildi.
FİYAT BİRLİĞİ VE REKABET İHLALİ TESPİT EDİLDİ
Yapılan soruşturmada, firmaların pazar paylarını ve kâr marjlarını korumak amacıyla ortak fiyat hareketleri sergiledikleri belirlendi. Ayrıca şirketlerin “çalışan ayartmama” anlaşmalarıyla iş gücü piyasasında rekabeti sınırladığı ve çalışanların daha iyi şartlarda iş değiştirmesinin engellendiği ortaya çıktı.
Bayilere yönelik satış kısıtlamaları, bölgesel uygulamalar ve yeniden satış fiyatının belirlenmesi gibi uygulamaların da rekabeti bozduğu tespit edildi.
ŞİRKETLERE MİLYARLIK CEZA
Soruşturma kapsamında firmalara kesilen cezalar şu şekilde açıklandı:
Brisa: 1 milyar 19 milyon TL
Goodyear: 672 milyon TL
Continental: 397 milyon TL
Hankook: 361 milyon TL
Pirelli: 292 milyon TL
Prometeon: 206 milyon TL
Michelin: 185 milyon TL
Toplamda 3 milyar 633 milyon liralık ceza uygulanırken, şirketlerin büyüklükleri ve ihlal oranlarına göre farklı tutarlarda yaptırım kararı alındı.
ŞİRKETLERE 3 AY SÜRE VERİLDİ
Rekabet Kurumu, piyasa düzeninin yeniden sağlanması için şirketlere 3 ay süre tanıdı. Bu süre içinde firmaların bayilik sistemlerini ve satış politikalarını mevzuata uygun hale getirmeleri gerektiği belirtildi.
SEKTÖRE YENİ KURALLAR GETİRİLDİ
Karar kapsamında sektörde şeffaflığı artırmaya yönelik yeni düzenlemeler de devreye alındı. Buna göre:
Bayilere gönderilen fiyat listeleri filigranlı olacak
Fiyat bilgileri toplu şekilde paylaşılamayacak
Bayiler sisteme yalnızca kendilerine özel kullanıcı hesaplarıyla erişebilecek Firmaların, getirilen yeni kurallara 3 ay içinde uyum sağladıklarını belgelemeleri zorunlu olacak. Aksi halde daha ağır yaptırımların gündeme gelebileceği bildirildi./