enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
46,1379
EURO
53,3204
ALTIN
6.182,52
BIST
13.713,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Az Bulutlu
21°C
Yozgat
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Yağmurlu
19°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C

“Kolay Yoldan Zengin Olma Hayali”

“Kolay Yoldan Zengin Olma Hayali”
10.06.2026
A+
A-

Bir zamanlar anneler çocuklarına “Oğlum, kızım oku, meslek sahibi ol” derdi. Bugün ise bazı gençler telefon ekranına bakıp “Bir video çekerim, bir gecede zengin olurum” zannediyor. Dikkatimi çekti: Tarihte altın arayanların sayısı hiç bu kadar artmamıştı ve elbette onlara kazma-kürek satanların sayısı da hiç bu kadar fazla olmamıştı! İşte tam da burada yeni çağın görünmeyen para tuzakları başlıyor.

Son dönemde yasadışı bahis, borsadan kolay para kazandıran programlar, çok yüksek faiz veren garip şirketler, ponziler başta olmak üzere gençleri içine çeken birçok para ve zaman tuzağını konuşuyoruz. Ancak daha sessiz çalışan başka tuzaklar da var. Fenomenlik, YouTuberlık, TikTok vb. içerik üreticiliği ve benzeri alanlar, özellikle ekonomik sıkıntı yaşayan gençlere hızlı gelir kapısı gibi görünüyor. Bazı alanları ise baştan doğru bulmak mümkün değildir. Özellikle müstehcenlik üzerine kurulan içeriklerin hem ahlaki hem de toplumsal açıdan ciddi sorunlar barındırdığı, söylememe gerek yok diye düşünüyorum. Ama geri kalanı için konuşursak, elbette bu hakkıyla ve ahlaklı şekilde yapılan yayıncılık işlerini yapan ve ciddi başarı elde eden insanlar var. Fakat gözden kaçan nokta şudur: Bu alanlar dışarıdan göründüğü kadar kolay değildir.

Kolay görünen işlerin çoğu, görünmeyen ağır mesailerle ayakta durur.

Bir içerik üreticisinin arkasında çoğu zaman yıllar süren emek, teknik bilgi, düzenli çalışma ve ciddi bir disiplin bulunur. Oysa birçok genç sadece sonuca bakıyor, süreci hiç görmüyor.

Bugün milyonlarca insan aynı anda bu platformlara içerik üretmeye çalışıyor. Sorun da burada başlıyor. Çünkü herkes aynı fırsatın peşine koştuğunda bu artık fırsat değil, bir tuzağa dönüşüyor. Rekabet çok sıkı bir hâle geliyor. Üstelik gençlerin rakibi yalnızca diğer amatör içerik üreticileri değil.

Düşünün:

  • Hâlihazırda olan ulusal TV kanalları
  • Gazeteler
  • Dergiler
  • Profesyonel yayın şirketleri
  • Büyük medya grupları artık aynı dijital alanlarda faaliyet gösteriyor

Hem de milyonlarca dolarlık bütçeler ve profesyonel ekiplerle…

Yirmili yaşlarındaki bir gencin bu rekabet ortamını görmeden yola çıkması, haritaya bakmadan çölde uzun bir yolculuğa çıkmasına benzer.

Nerede kazanç varsa orada risk vardır.

Bir işte çalıştığınızda en azından maaşınız, sigortanız ve belirli yan haklarınız vardır. Kendi işletmenizi kurduğunuzda da risklerinizi daha somut şekilde yönetebilirsiniz. Ancak sadece özenerek fenomen olmaya çalışan biri, çoğu zaman 2-3 yıl boyunca gelir elde etmeden çalışmak zorunda kalır. Sonunda başarı ihtimali hâlâ düşük olabilir.

Peki neden bu kadar çok kişi bu yolu seçiyor?

Çünkü biz genellikle başarılı olanları görüyoruz. Başaramayan binlerce insan sessizce kaybolurken, birkaç başarı hikâyesi tüm gündemi kaplıyor.

Bir de işin eğitim tarafı var. Son yıllarda “kolay para kazanma”, “fenomen olma”, “algoritma sırrı” gibi başlıklarla satılan eğitimlerin sayısı hızla arttı.

İnsan ister istemez şu soruyu soruyor: “Eğer altın bu kadar kolay bulunuyorsa, neden bazıları altın aramak yerine sürekli kazma-kürek satıyor?”

Bir sır vereyim: Kolay para arayışı çoğu zaman insanı daha fazla yorar, daha fazla zaman kaybettirir ve daha büyük hayal kırıklıklarına sürükler. Hobi olarak içerik üretmek başka bir şeydir; hayat planını yalnızca düşük ihtimalli dijital şöhret üzerine kurmak ise başka bir şeydir.

Zengin olmanın kısa yolu diye sunulan birçok şey, aslında uzun bir yılgınlık yoludur.

Gençlerimizin hayal kurmasını değil, hayallerini sağlam ekonomik gerçeklerle desteklemesini isterim. Çünkü sürdürülebilir refah; emek, üretim, bilgi ve sabır üzerine kurulur. İş hayatında kalıcı başarıların ortak noktası budur.

Rüzgârla gelen şöhret bir gün kaybolur; fakat bilgiyle kazanılan meslek ve tecrübe insanın yanında kalır.

Selametle.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.