Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı ve Yozgatlı hemşehrimiz Taner Demirer, Antalya’da düzenlenen 13. Ulusal Tıbbi Onkoloji Kongresi’ne katıldı. Türkiye genelinden çok sayıda kanser uzmanının bir araya geldiği kongrede, kanser tedavisindeki güncel gelişmeler ele alındı.

Kongrede özellikle hedefe yönelik akıllı ilaçlar, immünoterapiler ve hücresel tedavilerin ileri evre kanserlerde yaşam sürelerini uzattığına dikkat çekildi.

Prof. Dr. Taner Demirer, son yıllardaki en önemli gelişmelerden birinin CAR T-Cell (akıllı hücre) tedavileri olduğunu belirterek, bu yöntemin özellikle tedavisi zor kanser türlerinde umut verici sonuçlar ortaya koyduğunu ifade etti.

Prof Dr. Demirer, melanom, böbrek kanseri ve yumuşak doku sarkomu gibi hastalıklarda CAR T-Cell tedavilerinin yaşam süresini artırdığını vurgulayarak, pankreas kanseri gibi tedavisi güç vakalarda yeni ilaç ve tedavi yaklaşımlarının dikkat çekici sonuçlar verdiğini ifade etti.
KRAS G12D mutasyonuna yönelik geliştirilen Daraxonrasibe tedavisinde yanıt oranlarının %50’lere ulaştığını belirten Demirer, GSK-3B enzimini hedef alan Elraglusib ilacının ise kemoterapi ile birlikte kullanıldığında özellikle ileri evre hastalarda yaşam süresini artırdığını ifade etti. Kongrede yapılan değerlendirmeler, kanser tedavisinde kişiye özel ve hedefe yönelik yeni nesil tedavilerin giderek daha önemli hale geldiğini ortaya koydu.