UNESCO’dan destek sözü
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yozgat’ı ziyaret etti. Heyet şehrin, doğal, kültürel ve somut olmayan kültürel mirası hakkında bilgi aldı. UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, UNESCO’nun destek verdiği projeleri anlatarak, Yozgat’ta UNESCO’nun destek vereceği projeler hakkında bilgi aktararak, destek sözü verdi.
Yozgat Valiiği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü girişimleri sonucu gerçekleştirilen toplantıya Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan ve Bozok Üniversitesi Rektörü Salih Karacabey’in yanı sıra Unesco Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Avni Botsalı ve yönetim kurulu üyeleri, Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel, Sarıkaya Kaymakamı Yasin Özcan katıldı.
Yozgat Müze Müdürü Hasan Şenyurt, slayt eşliğinde Yozgat’ın tarihi ve kültürel mirasları hakkında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu yetkililerine bilgiler verdi.
KÜLTÜREL MİRAS BAKIMINDAN ZENGİN
UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Yozgat’ın UNESCO açısında pek fırsat ve imkana sahip olduğunu söyledi.
Oğuz, bu fırsat ve imkanların alt yapısını oluşturup, çalışmak gerektiğini vurguladı.
Yozgat’ın uluslar arası toplumla buluşmak istiyorsa UNESCO’nun eğitim, doğa bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler, kültür ve bilgi iletişim de popüler ve güncel programlarından faydalanması gerektiğini belirten Öcal Oğuz, Bu programlara entegrasyonun çok zor olmadığını dile getirdi.
Oğuz, “UNESCO’nun eğitim programında pek çok okulumuz var. Ama Yozgat’tan hiçbir okulumuz ASPNet programında değil. Biz Buraya destek olabiliriz. Üniversite’de UNESCO kürsüsü kurulabilir. Biz de buna destek sağlarız. UNESCO kulüpleri dediğimiz, dernekler olabilir. Bu dernekler UNESCO kulübüne dönüşebilir. Somut olmayan kültürel miras bakımından Yozgat çok zengin bir bölge. Kayda değer kültür mirası var. Yaylayla, dağla, ovayla, tarımla, hayvancılıkla bütünleşmiş çok kadim bir birikimi var. Bunları pek çok ürün ve üretim tarzı da Yozgat’a özgü. Bunların hepsi şehir envanterine alınabilir ve daha sonra da UNESCO’ya dahil edilebilir” dedi.
Oğuz, “Bu toplantıyı tanışma, birlikte çalışma açından bir vesile olarak görüyoruz. Burada her türlü bize gelebilecek talebi, isteği değerlendireceğimizden emin olmanızı isteriz. Güzergahımız üzerindeki Yozgat, diğer şehirlerimiz gibi UNESCO açısında pek çok imkana ve fırsata sahip. Ancak bu fırsatları çoğu zaman bulmak araştırmak ve ona göre alt yapıyı hazırlayarak çalışmak gerekiyor” diye konuştu.
TERMAL KAYNAĞIMIZ KULLANILMIYOR
Termal kongre ve spor turizmin yeni adresinin Yozgat olması için çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Vali Kemal Yurtnaç, termal kaynakların kullanılmadığını ifade etti.
Yurtnaç, “Yozgat’ta 9 tane termal kaynağımız var sadece bir tanesi Sorgun ilçemizde değerlendirilmiş. Diğerleri boş akıyor. Biz buralara termal otel yapılmasını istiyoruz. Yapılan termal otellerle beraber burada kongre turizminin de oluşacağını düşünüyoruz. Yozgat’ı Türkiye’de kongreleri n olduğu bir şehir yapacağız. Yozgat’ın kültürel, tarihi, doğal imkanlarını öne çıkarmak istiyoruz. Tarım ve hayvancılığın yanı sıra Yozgat’ın kültürel mirası olan Roma Hamamı’nı Yozgat’ın ve Türkiye’nin tanıtımında bir fırsat olarak görüyorum” dedi.