Şeker Pancarı tarımı biterse Türkiye’de pancar çiftçisi biter
Kayseri Ziraat Oda Başkanları, şeker sektöründeki denetimsizlikler nedeniyle şeker pancarı tarımının bitmesi halinde Türkiye’de pancar çiftçisinin biteceğini belirttiler.
Kayseri Ziraat Oda Başkanları, şeker sektöründeki denetimsizlikler nedeniyle şeker pancarı tarımının bitmesi halinde Türkiye’de pancar çiftçisinin biteceğini belirttiler.
Şeker sektöründeki denetimsizlik sebebiyle mısır şurubu üreticilerinin bu boşluğu çok kötü şekilde kullandığını belirten Ziraat Oda Başkanları, “Şeker Pancarının kotası artmıyor ama mısır şurubunun kotası artıyor. Mısır şurubunun kotasının artması biz ziraat oda başkanlarını rahatsız etmektedir. Eğer böyle giderse Türkiye’de Pancar çiftçisi biter ve Şeker Fabrikalar da kapanır Özellikle NBŞ kotalarının kontrol altına alınmasını talep ediyoruz.” dediler.
Kayseri Pancar Kooperatifinin 64. Olağan Genel Kurulu sonrasında, göreve yeniden seçilen Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Hüseyin Akay’ı Kayseri Ziraat Oda Başkanları ziyaret ederek tebrik ettiler. Ziyarete, İl Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı ve Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, Sarız Ziraat Odası Başkanı Mehmet Erkek,Yeşilhisar Ziraat Odası Başkanı Metin Altıparmak, Felahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kuzugüden, Sarıoğlan Ziraat Odası Başkanı Burhan Akdoğan, Bünyan Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özsolak, Develi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Murat, Akkışla Ziraat Odası Başkanı Sedat Eraslan,Yahyalı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Genç, Tomarza Ziraat Odası Başkanı Sami Nalbant katıldılar. Ziyaret esnasında Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer’de hazır bulundu.
Kayseri Ziraat Odaları Başkanları adına İl Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş yaptığı açıklamada; Kayseri Pancar Kooperatifinin yapılan 64. Olağan Genel Kurulunun hayırlı olmasını ve bundan sonraki çalışmalarında başarı dilek ve temennilerini iletti.
Abdulkadir Güneş; Kayseri Şeker’in konumunun iyi duruma geldiğini ancak Şeker sektörünün içinde bulunduğu durumun hiç de iç açıcı olmadığını belirtti.
Güneş, şunları kaydetti: “Bir yıldan beri Şeker Kuruluna atama yapılamıyor ve Şeker sektöründeki denetimsizlik nedeniyle Mısır şurubu üreticileri bu boşluğu çok kötü şekilde kullanıyorlar. Şeker Pancarının kotası artmıyor ama mısır şurubunun kotası artıyor. Mısır şurubunun kotasının artması biz ziraat oda başkanlarını rahatsız etmektedir. Bu sorun sadece sizin sorununuz değil tabii ki çiftçimizin de sorunu ve bizim de sorunumuzdur.Bu konuların Mecliste de gündeme gelmesi gerekiyor. Bölgemizde araziler sulu tarıma açılıyor ve çiftçi şeker pancarı ekmek için kota talep ediyor. Havza bazlı desteklemeler kapsamına Şeker Pancarının da alınmasını istiyoruz. Pancar Çiftçisi şu anda hak ettiği parayı kazanıyor ama böyle giderse kazanamaz duruma gelecek ve dolayısıyla çiftçimiz mağdur olacaktır. Özellikle NBŞ kotalarının kontrol altına alınmasını talep ediyoruz.
“Eğer böyle giderse Türkiye’de Pancar çiftçisi biter ve Şeker Fabrikalar da kapanır” diyen Güneş, “Kayseri’deki Şeker Fabrikamız yaklaşık 15 bin çiftçiye hizmet veriyor.Parasını ve avanslarını gününde alıyorlar.Başkanımız ne vaad ettiyse hepsini yerine getiriyor.Ama Kayseri Şeker sadece Pancar çiftçisine hizmet etmiyor. Lisanslı depolar hububat ekicileri için hizmete girdi.Ayrıca sözleşmeli tarım konusunda da çiftçinin her ürünün değerini bulması için gayret eden Kayseri Şeker bütün çiftçilikle uğraşanların sorunlarını kendi sorunu gibi görüyor.Bu nedenle aynı zamanda çiftçinin sorunu bizim de sorunumuz ve bu konularda biz Ziraat Oda Başkanları olarak Başkanımıza her zaman destek vermeye hazırız” dedi.
Başkan Akay’da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yapılan çalışmaların topyekun çiftçileri ilgilendirdiği için bir kamu hizmeti olduğuna dikkat çekti. Akay, bu işlerde başarılı olabilmek için birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirtti.
Başkan Akay, “Sektördeki sorunların çözümü konularında, Ziraat odaları, Sulama birlikleri ve diğer STK lar ve Kamu kuruluşları ile iş birliği içerisinde çalışma arzusundayız. Bu bölge çiftçisinin ayakta kalması ve kalkınması lazım. Özellikle Şeker Pancarı tarımının bölgede sürdürülebilirliği için gerek sektördeki gelişmeler gerekse ülkemizde ve Uluslar arası platformlar, Siyasiler ve STK ların görüşlerini mutlaka dikkate alırlar ve o nedenle bu konularda hep birlikte mücadele ederek çözümleri birlikte ortaya koymamız lazımdır” diye konuştu.