Başer: Erdoğan’ın seçilmesiyle parlamenter sistem fiilen bitmiş oldu
AK Parti Yozgat Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Yusuf Başer, 2014 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halkın oyu ile seçilmesiyle Türkiye’de parlamenter sisstemin fiilen bittiğini söyledi.
Milletvekili Yusuf Başer, Moskova merkezli Uluslararası medya kuruluşu Sputnik News’e ülke gündemine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı sistemi hakkında soruları yanıtlayan Başer; Anayasa değişiklik teklifinin kabul edilmesi ile ‘Cumhurbaşkanlığı sistemine’ geçilmiş olacağını belirtti.
Türkiye’nin parlamenter sistemle yönetildiği süre içerisinde çok sık hükümet değişikliği yaşandığını, neredeyse her bir buçuk yılda bir hükümet kurulduğunu vurgulayan Başer, bunun da Türkiye’de istikrarsızlık yarattığını ifade etti.
Erdoğan’ın halkın oyu ile seçilmesiyle parlamenter sistemin fiilen bitmiş olduğunu vurgulayan Başer, “2014 yılında Recep Tayyip Erdoğan’ın halkın oyuyla Cumhurbaşkanı seçilmesi ile birlikte Türkiye’de parlamenter sistem fiilen bitmiş oldu. Gelecek sistemle Türkiye’de artık seçimler beş yılda bir yapılmış olacak ve vatandaşlarımız hem yürütme hem de yasama organını ayrı seçmiş olacak. Artık vatandaşlarımız sandıklar kapandığı andan itibaren kimin ülkeyi yöneteceğini, yürütme görevini kimin yapacağını bilmiş olacak” dedi.
Gelecek sistemde TBMM’nin denetleme yetkisinin devam edeceğini kaydeden Başer, “Gelecek sistemle yürütme hızlı ve kontrollü çalışacak ve hesabı da hem millete hem de TBMM’ye verecek. Sadece gensoru mekanizması kalkıyor, yine aynı şekilde Meclis soruşturma yapabilecek, Meclis araştırma yapabilecek, milletvekilleri soru sorabilecek” diye konuştu.
“TEK ADAMLIK İDDİALARI GERÇEKLE BAĞDAŞMIYOR”
Muhalefetten gelen ‘gücün tek elde toplanması, tek adamlık’ şeklindeki iddiaların gerçekle bağdaşmadığını savunan Başer, şunları söyledi: “Şu an zaten parlamenter sistemin ruhuna aykırı olan mevcut sistemde cumhurbaşkanımız anayasada yazılı olan yetkilerin tamamını kullanıyor. Bir tane Milli Eğitim Müdürünü atamak için şimdi üçlü kararname gerekmiyor mu, gerekiyor. Anayasa Mahkemesi’ne üye seçmiyor mu şimdi Cumhurbaşkanı seçiyor, HSYK’ya üye atıyor mu atıyor. Dolayısıyla şu an mevcut anayasamızda yazılı olan yetkilerin haricinde bir yetki getirmiyoruz sadece cumhurbaşkanımıza getirmiş olduğumuz şey kanun hükmünde kararname çıkarma. Cumhurbaşkanlığı sisteminde de cumhurbaşkanı kendi hükümetini kuracak, ona göre de kararname çıkartacak. Kaldı ki biz orada da sınırlama yapıyoruz, temel hak ve hürriyetler noktasında kesinlikle kanun hükmünde kararname çıkarmasına imkan tanımıyoruz. Ayrıca kanun ile kanun hükmünde kararname arasında çelişki olduğu zaman kanunu üstün hale getiriyoruz.”
Cumhurbaşkanlığı sistemi ile Türkiye’nin üniter yapısının da korunacağını kaydeden Başer, muhalefetin bu sisteme ‘seçilememe kaygısı’ nedeniyle karşı çıktığını ifade etti.