$ DOLAR → Alış: 32,30 / Satış: 32,43
€ EURO → Alış: 34,58 / Satış: 34,72

KADEM hem öğretiyor hem kaynaştırıyor

Kadın ve Demokrasi Derneğinin (KADEM) hazırladığı “Yozgat Uyum Atölyeleri Projesi” ile Yozgat’ta yaşayan sığınmacı ve Türk ailelerin, yöresel yemeklerini karşılıklı öğretiyor ve kaynaştırıyor.

KADEM hem öğretiyor hem kaynaştırıyor
  • 15.06.2022

Kadın ve Demokrasi Derneğinin (KADEM) hazırladığı “Yozgat Uyum Atölyeleri Projesi” ile Yozgat’ta yaşayan sığınmacı ve Türk ailelerin, yöresel yemeklerini karşılıklı öğretiyor ve kaynaştırıyor.

Irak, Suriye ve Afganistan gibi ülkelerde yaşanan, savaş ve olumsuz hayat koşullarından kaçarak Yozgat’a gelen sığınmacılar, KADEM’in  açtığı; dil, el sanatları kurslarında becerilerini geliştiriyor, yemek atölyesinde ise Türk ve sığınmacı aileleri bir araya getirerek  karşılıklı yöresel yemekleri öğretiyor.

Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi uygulama mutfağında yöresel yemekleri öğrenen sığınmacı kadınlar, kendi yöresel lezzetleri de Türk komşularına öğretiyor.

KADEM Yozgat İl Temsilcisi Avukat Gülseren Canbolat Kandemir, kentlerinde yaşayan sığınmacı kadın ve çocukların yaşam becerilerini geliştirmek ve şehir hayatına uyumlarını desteklemek amacıyla “Yozgat Uyum Atölyeleri Projesi”ni hazırladıklarını söyledi.

Kandemir, proje kapsamında kentte yaşayan sığınmacı kadın ve çocuklar ile ev sahibi Yozgatlı kadın ve çocukların birbirini daha iyi anlamaları için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek, “İlimizde ikamet eden 5 sığınması kadın ve çocuk ile ev sahibi kadın ve çocuklar birlikte hareket ediyor. Yozgatlı aileler, sığınmacılara rol model oluyor, onlara rehberlik ediyor. Bu şekilde de onların yaşam becerileri gelişecek, sosyal hayata uyumları da kolaylaşacak.” dedi.

Kandemir, sığınmacılara mutfak kültürü atölyesinde Türk mutfağından örnekler sunduklarını belirterek, şunları kaydetti: “Bu çalışmayı 4 haftadır yapıyoruz. Yozgat’ın yemeklerinden arabaşı çorbası, un helvası, yaprak sarması yaptık, şimdi içli köfte yapıyoruz. Misafir kadınlar da burada kubbeh adında bizim içli köfteye benzer köfteyi yapıyor. Bunun dışında bamya, büryani (pilav) ve dolma yaptılar. Ben bunun mutfağımıza zenginlik olarak yansıyacağına inanıyorum.”

Derneğin yönetim kurulu üyesi Ayfer Vural ise kente gelen misafirlerle uyum içerisinde çalıştıklarını ifade etti.

Vural, “Irak’ta bizim en çok sevdiğimiz yemeklerden olan içli köfteye benzer kubbeh var, onu yapıyoruz. Biz de onlara Yozgat’a ait yemeklerimizi gösterdik, yaptık, tattırdık, onlar da çok beğendi. Bu çalışmalarımız misafirlerimiz ve Yozgat halkı arasında bir uyum ve kaynaşmaya vesile oldu, bu nedenle çok mutluyuz.”diye konuştu.

YEMEK KÜLTÜRÜ BENZİYOR

Etkinliklere katılan Iraklı 48 yaşındaki Büşra El Mahmud da Yozgat’a 7 yıl önce geldiğini söyledi.

Evli ve 5 çocuk annesi olduğunu belirten Mahmud, “Türkiye iyi bir ülke, hem Müslüman hem de komşumuz. KADEM’in yemek atölyesine geldik. Türk yemeklerini öğreniyoruz, Irak yemeklerini öğretiyoruz. Memleketimizin meşhur yemeğini yapacağız.” dedi.

Iraklı Hayfa Hasen de iki ülke yemek kültürünün birbirine benzediğine değinerek, “Irak’ta kubbeh, Türkiye’de içli köfte deniyor. Biz pirinç ile yapıyoruz. Türkiye’de bulgur ile yapılıyor. Lezzetleri aynı.” ifadesini kullandı. Afganistan’dan 4 yıl önce gelen Fatma Hüseyni de Türk yemeklerini öğrenmek istediğini belirterek, “Yemekleri tattım ama yapmayı denememiştim, inşallah başarılı olurum.” şeklinde konuştu.

ReklamReklam
Süleyman Şahan’ın girişimleriyle Yozgat’a 34 yeni doktor atandı
AK Parti Yozgat Milletvekili Süleyman Şahan’ın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yaptığı görüşmeler neticesinde Yozgat’a 26 Uzman hekim, 8’de pratisyen...
Ekinci: Hedefimiz 5 yılda söz verdiğimiz projeleri gerçekleştirmektir
Sorgun Belediye Başkanı M Erkut Ekinci, hedeflerinin 5 yıl içerisinde söz verdikleri çalışmaları gerçekleştirmek olduğunu söyledi.
Başhekim Kozan, uyardı
Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uz Dr. Mustafa Kozan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda halkı uyararak dikkatli olmaları çağrısında bulundu.
Otomobil ağaca çarptı, sürücü yaralandı
Yozgat'ta meydana gelen trafik kazasında bir otomobilin kontrolden çıkarak ağaca çarpması sonucu aracın sürücüsü yaralandı.
Yozgat’ta 345 olayda 343 şüpheli yakalandı
Yozgat İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 15-30 Nisan 2024 tarihleri arasında il genelinde yapılan operasyonlarda toplam (345) olayda (343) şüpheli şahıs...
Ünal’dan gazetemize tebrik ziyareti
Sorgun ilçesinde önemli bir sosyal sorumluluk üstlenen Sorgun Şefkat Eli İnsani Yardım Derneği Başkanı Pınar Ünal, gazetemizi ziyaret ederek, 29....
Milletvekili Şahan, Yozgat’ın taleplerini bakanlara iletti
Milletvekili Şahan, Yozgat’ın taleplerini bakanlara iletti
Demir ve Gözan’dan Vali Özkan’a ziyaret
Sarıkaya Kaymakamı Ahmet Nuri Demir ve 31 Mart Yerel Seçimleri neticesinde Sarıkaya Belediye Başkanı seçilen Osman Gözan, Yozgat Valisi Mehmet...
Zabıta ekiplerinden fırın denetimi
Yozgat Belediyesi zabıta ekipleri şehir merkezinde faaliyet gösteren ekmek fırınlarında hijyen ve gramaj denetimi yaptı.
Pastalı doğum günü sürprizi
Gazetemiz Yeniufuk'un ortakları Bekir Çaylak ve Cemil Mermertaş, mesai arkadaşlarından yaş günü sürpriziyle karşılaştılar. Bugün, ofislerinde düzenlenen sıcak bir kutlama...
Hak İş Yozgat İl Başkanlığı 1 Mayıs’ı kutladı
                Hak İş Yozgat İl Başkanı Ferman Zararsız, beraberinde yönetim kurulu üyeleri, Cumhuriyet Meydanında ellerinde sendika ve Türk Bayrakları ile...
Başkan Altuntaş, havalimanı inşaatında incelemelerde bulundu
Ak Parti Yozgat İl Başkanı Çelebi Altuntaş beraberinde yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Yozgat Havalimanı inşaatında incelemelerde bulunarak şantiye şefi...
Meclis üyelerinden hayırlı olsun ziyareti
AK Parti Yozgat Belediyesi Meclis üyeleri; Nuri Tinel,  Sibel Yıldırım, Ahmet Mitat Çakıroğlu ve Hüseyin Durusoy, İl Genel Meclis Başkanı...
Başkan Arslan, tesisleri yerinde inceledi
Yozgat Belediye Başkanı Dr. Kazım Arslan,, Yozgat Park ve Belediye Kreşi'ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Trafik ihlalinden 50 sürücüye trafik cezası yazıldı
Trafik ihlalinden 50 sürücüye trafik cezası yazıldı
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ